Intervju

Драгомир Гаговић: Трново је општина са великом потенцијалом

У интервјуу за Фронтал начелник општине Трново Драгомир Гаговић говори о томе колико је задовољан постигнутим од када је на челу те општине, узроцима неразвијености Трнова као и његовим потенцијалима.

Фронтал: Господине начелниче, скоро су двије године од када сте на челу општине Трново РС. Да ли сте задовољни постигнутим?

Гаговић: Тек је девет мјесеци од када сам на челу општине Трново. С обзиром на годишње доба и дужину зимског периода када су се само могли припремати пројекти ово је сувише кратак период да би се дала некаква оцјена. И поред тога доста тога је урађено, а крајем године мислим да ће бити потпуно задовољство.

Фронтал: Одлуком Владе РС о степену развијеност јединица локалне самоуправе за 2018. годину, општина Трново РС је сврстана у изразито неразвијене јединице локалне самоуправе. Који су по вама главни узроци таквог стања?

Гаговић: Узроци су посљедице рата и огромних разарања, али и миграција, лошим стањем у привреди, смањењем територије, малим бројем становништва итд.

Фронтал: Да ли сте задовољни подршком коју добијате са ентитетског нивоа за развојне пројекте на нивоу локалне заједнице?

Гаговић: Ове године сам задовољан подршком Владе РС кад су у питању капитални пројекти.

Фронтал: Некадашњи привредни субјекти попут Шумско индустријског предузећа „Жељезница“ Трново, Творнице столица и елемената комадног намјештаја, Фамос – РЈ Погон дијелова и мјењача из области машинске индустрије, Творнице предива „Предионица и ткаоница“ и многих других, а који су били ослонац развоја предратног Трнова више не постоје. Који су по вама главни разлози томе?

Гаговић: Сви набројани капацитети су у потпуности уништени, додуше не само у рату већ и криминалном приватизацијом.

Фронтал: У складу са релевантним статистичким показатељима, туризам је у РС и Босни и Херцеговини привредна грана са великим потенцијалом. Видите ли у том смислу шансу за општину Трново РС?

Гаговић: Трново је општина са великом потенцијалом, један дио Олимпијске Јахорине, Рајски до, двије ријеке (Жељезница и Касиндолка), чишта изворишта, Казани нам пружају велику шансу. Такође и лов и риболов могу значајније да се развијају.

Фронтал: Демографска слика у читавој БиХ је све гора, гдје на жалост ни  Трново РС није изузетак. Шта општина на чијем сте челу подузима у правцу отварања ка младим људима и стварању услова за њихов пуни ангажман у оквиру ваше локалне заједнице?

Гаговић: Општина омогућава свима да се баве спортом и финансира сва спортска удружења и клубове, даје стипендије студентима, омогућава одрађивање приправничког стажа, плаћа ђацима уписаним у средње школе превоз и ствара услове за већи ангажман младих.

Фронтал: Које су основне препреке пуном развоју пољупривредних потенцијала које општина Трново РС несумњиво има?

Гаговић: Највећи проблем за интензивно бављењем и развојем пољупривредне производње су мали и исцјепкани посједи. Међутим ми смо стимулативним мјерама већ и ове године анимирали произвођаче да се баве оном дјелатношћу која је примјерена могућностима. То је пластеничка производња поврћа, малинарству, пчеларству и узгој ситне и крупне стоке гдје то услови омогућавају.

Фронтал: Постоји ли било какав вид сарадње између ваше и општине Трново ФВиХ, и да ли по вашем мишљењу има интереса и простора за њено унапређење?

Гаговић: Сарадња између општине Трново и федералне опћине је изузетна јер имамо већ низ заједничких пројеката већ реализованих, а доста тога имамо и у припреми.

 



Фронтал

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog