Društvo

"Gejm on" u Prijedoru: Super Mario - povratak u bezbrižno djetinjstvo

Da je Prijedor jedna velika galerija na otvorenom dokaz je i novi šesti mural koji bi trebao do kraja ovog mjeseca da bude oslikan na teresama zgrade, na ulazu u Prijedor.

Novi mural predstavlja najveću vizuelnu atrakciju u okviru projekta "Prijedor - grad murala". Ovo je ujedno i jedini ovakav projekat u Jugoistočnoj Evropi, koji ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada slikara i murala.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu "Paola de Manjinkor" za izbor najboljeg murala u Prijedoru pored 20 prijavljenih radova od kojih je 5 ocijenjeno nevažećim, pobjedio je autorski rad Lubiše Pušca pod nazivom "Gejm on".

Autor ističe da nije očekivao da će njegov prijedlog pobijediti, te da se radi o fasadi zgrade koja je izuzetno zahtjevna kada je u pitanju idejno rješenje.

"Nisam očekivao, a nadao se jesam, kao i svaki učesnik, da će moj rad pobijediti. Valjda je to i svrha konkursa. Fasada zgrade za ovogodišnji mural je jako zahtjevna, što se tiče idejnog rješenja. U pitanju su spoljašnje površine balkona, te je sam prostor razbijen u pet izduženih dijelova. Dakle, u startu su umjetnici ograničeni samom površinom i moraju se prilagoditi, što mnogo umanjuje na kreativnosti i slobodi izraza. Mislim da je i to razlog slabijeg odziva na konkurs.", kazao je Pušac za naš portal.

"Igrica koja mnoge vraća u djetinjstvo - Super Mario" je upravo bila i inspiracija autoru za nastanak ovog murala.

 

"Od početka mi je bilo jasno da se ornamentalni pristup ovim površinama nameće kao rješenje. Međutim sama svrha ornamenta je dekorativnost i ništa više. Nešto što će kratko zanimati oko. Htio sam da tu nešto promijenim, da dam neki novi sloj toj priči. Kada sam došao na lice mjesta i stao ispred zgrade, počeo s lijeva na desno posmatrati 23 metra dugačku površinu balkona, shvatio sam da zviždućem melodiju poznate igrice. To je bilo to. U igrici je pozadina većinom ornamentalne prirode, brda, brežuljci, žbunje, oblaci i ostalo. Te elemente i tonove površina balkona sam poslagao tako da ispunjavaju zahtjeve same likovnosti. Ideja mi je bila da mural iz daljine, zbog relativno sitnih elemenata, djeluje dekorativno, a iz blizine, otvara svoj novi sloj protkan nostalgijom. Igrica koja mnoge nas vraća u bezbrižno djetinjstvo", ispričao nam je Pušac.

On dodaje da je sam naziv murala "Gejm on"  zapravo njegov omaž gejmerima jer Prijedor, pored toga što je grad murala, grad je i "gejmera".

"Naziv „Gejm on“ ili, zaigrajmo, igrajmo, počnimo sa igrom, malo je komplikovano za objasniti. Prijedor je i grad „gejmera“. Što nije loše. Naziv je moj omaž gejmerima. I jednim dijelom, mural je i njima  posvećen", rekao je autor.

Oslikavanje novog, šestog murala već je počelo, a završetak se očekuje do kraja ovog mjeseca.



U Prijedoru do sada je oslikano pet murala i to "Šeširdžija", "Transformacija", "Vrt", "Grad" i "Negdje između početka i kraja".

 

Autor: Danka Savić
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog