Region

Gustavo Trista del Todo: Obožavam da pričam srpski

Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo srpski jezik je počeo da uči sa 15 godina, kada se upisao u Havani na Institut za prevodioce i tumače. Zainteresovao se za naš jezik kada je čitao o Jugoslaviji i o srpsko-hrvatskom.

Činilo mi se da je srpski dobar za budućnost, za posao, za sve i odlučio sam to i vidite kako je ispalo - kaže za početak ambasador.

Za izgovor su mu najteži palatali, i naravno, padeži. Sa suprugom, koja isto govori naš jezik, ponekad u inostranstvu priča na srpskom da ih ne bi razumjeli o čemu govore.

Obožavam da pričam srpski i kad idem bilo gdje, volim da govorim na srpskom. Drago mi je da mogu da uspostavim kontakte sa ljudima. Osjećamo se ovdje vrlo dobro.

Kada je učio naš jezik, profesor je njegovu grupu najviše forsirao da pjevaju pjesme. 

- Moj profesor LJubo Ristanović uvijek je htio da mi pjevamo jer to je dobro za učenje jezika. "Od Đerdapa pa do Triglava", "Slatka mala Marijana" i "Makedonsko devojče", sve smo to pjevali.

Kaže da često griješi u izgovoru, ali to pripisuje karakteristici Kubanaca koji govore brzo. Mi smo slični narodi i razumijemo se vrlo dobro, samo što smo daleko i nismo bogati.

 

Izvor:blic

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog