Vijesti

U Banjaluci dočekan Sergej Lavrov (FOTO)

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u Banjaluku.

Lavrov je službenu posjetu Bosni i Hercegovini započeo jutros u Sarajevu sastavši se sa članovima Predsjedništva BiH, a nakon toga i sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Ministar spoljnih poslova Rusije je dolaskom u Banjaluku prvo posjetio lokaciju gdje će biti izgrađen srpsko-ruski hram, gdje ga je dočekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Lavrova su dočekali i Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i poslanici, premijer Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović, kao i predstavnici Gradske uprave Banjaluka. 

Veliki broj građana koji se okupio gromoglasnim aplauzom dočekao je Lavrova, a orkestar Policije Republike Srpske intonirao je himne Republike Srpske i Rusije.

Lavrov je izrazio zahvalnost onima koji su podigli i realizovali izgradnju srpsko-ruskog hrama.

"Mi znamo da srpski narod poštuje pamćenje na posljednjeg ruskog imperatora koji je podržao Srbe u trenutku kada su dospjeli lice u lice sa moćnim neprijateljem. I teške godine Prvog svjetskog rata mi smo bili braća u oružju. Mnogi Srbi koji su živjeli na teritoriji Bosne i Hercegovine bili su nasilno regrutovani u redove austro-ugarske vojske, ali su onda dobrovoljno prešli na stranu Rusije", kazao je Lavrov.

On je istakao da je današnja ceremonija veliki doprinos  jačanju duhovnih i kulturnih veza, odnosno jedinstva i iskrenog prijateljstva koje spaja narode Rusije i Republike Srpske.

"Htio bih posebno da pozdravim i iskažem najtoplija posebna osjećanja prema svim stanovnicima Republike Srpske i Banjaluke koji su došli danas ovdje", rekao je Lavrov.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio Lavrovu što je održao svoje obećanje i došao u Banjaluku.

"Ovaj hram će oplemeniti naše prijateljstvo i učiniti nas još bližim. Rusi koji budu dolazili ovdje imaće svoj dom da u njemu provedu jedno vrijeme, da pogledaju dokaze i svjedočanstvo našeg velikog prijateljstva", naglasio je Dodik, i posebno se zahvalio Lavrovu za podršku i pažnju koju pruža Republici Srpskoj, miru na ovim prostorima i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Zajedno sa vladikom Jefremom, Dodik i Lavrov su otkrili ploču koja će biti postavljena na jednom od zidova srpsko-ruskog hrama kada on bude izgrađen, a na kojoj su uklesane sljedeće riječi: "Iskreno prijateljstvo i bratska ljubav srpskog i ruskog naroda sazdani su ovom veličanstvenom hramu posvećenom svetoj carskoj porodici Romanovih".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Ordenom Republike Srpske na ogrlici.

Vladika Jefrem je uručio Lavrovu fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

Na konferenciji za novinare predsjednik Dodik je odbacio špekulacije o lošem uticaju Rusije na BiH, i posebno se zahvalio Lavrovu na stavu Rusije posebno kada je u pitanju Dejtonski sporazum, posebno kada je u pitanju ruski veto na uloženu rezoluciju u SB UN-a u kojoj je srpski narod optužen kao genocidan.

Lavrov je na konfrenciji istakao dobru saradnju sa BiH u svim oblastima, posebno u oblasti ekonomije i zahvalio se Srpskoj na podršci radu ruskih kompanija.

 

Frontal/Danka Savić
Foto: Nemanja Matrak

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog