Društvo

Доротеја Клачар: Студије за кинески језик су за мене биле велики изазов!

Жеља за упознавањем нове културе и учења новог језика навело је Доротеју Клачар, данас асистента на Катедри за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, да 2013. године упише студије за кинески и енглески језик и књижевност.

Клачарева за Фронтал каже да је студирање на Катедри за синологију, односно учење кинеског језика било велики изазов за њу.

„У почетку је било јако тешко прилагодити се новом писму које није било слично ниједном европском писму, али временом, то ми је постала рутина у којој сада живим“, каже Клачарева.

Она додаје да је до оснивања Катедре за синологију на Филозофском факултету у Палама дошло на основу сарадње ове високообразовне институције у сарадњи са Амбасадом Народне Републике Кине у БиХ.

Према њеним ријечима, руководство факултета је сматрало да би то била сјајна прилика за њихове студенте и цијели Универзитет, јер, како каже, Кина све више и више жели да сарађује са БиХ и улаже у њу.

„Због тога је добро да образујемо свој кадар који би говорио кинески језик и помагао у тој сјајној сарадњи двије земље“, каже Клачарева и додаје да студенти са ове Катедре имају могућност да кинески језик користе у комуникацији са кинеским лекторима, на студијском боравку у Кини, сталној комуникацији са представницима Амбасаде НР Кине у БиХ и многим другим активностима важним за студенте.


„Могућност добијања стипендије за одлазак на универзитете у Кину је оно што највише привлачи све студенте, јер је то сјајна прилика за усавршавање страног језика, а ријетко се таква прилика добија на другим катедрама“, каже Клачарева.

Она додаје да су и професори из Кине задовољни тиме како функционише Катедра за синологију на Филозофском факултету.

„Јако им се допада наша земља, култура и студенти. Сви кинески професори који су боравили у Палама су се сјајно уклопили у услове рада и у комуникацију са студентима. О њима имају само ријечи хвале, те мисле да смо јако талентовани за учење кинеског језика“, истиче Клачарева.

Студенти који дипломирају на овој катедри, тренутно, не морају да брину за даљи пословни ангажман. Бар тог проблема до сада није било са свим студентима који су у Палама завршили основне или мастер студије.

„Сви наши дипломирани студенти су већ пронашли послове на функцијама туристичких водича, судских тумача или као сарадници у превођењу у разним кинеским компанијама, које своја представништва имају у БиХ, Црној Гори и Србији“, каже Клачарева.

Катедра за синологију сваке године спроводи низ активности у којима студенти 50 одсто учествују у реализацији и спровођењу разних пројеката  и задатака.

„Они јако уживају у свим манифестацијама које организујемо и врло радо учествују и доприносе. То им се чини као одлична прилика да упознају кинеску културу, традицију, науче нешто ново из језика и стекну нова познанства у „кинеском свијету“. Свака генерација се јако труди да буде дио манифестација наше катедре, што је дивна прилика за њих, али и за наш град и факултет“, истиче Клачарева.

У наредном периоду очекује их изложба фотографија, предавања о животу у Кини, Фестивал кинеског филма и музике, али и свакако најважнија манифестација „Кинески мост“.

„Такмичење из кинеског језика „Кинески мост“ је манифестација која се већ пету годину одржава у Културном центру Пале. Ове године планирамо и мали семинар за предаваче кинеског језика као страног, како би нашим студентима волонтерима који предају кинески у основним школама, олакшали посао и дали нове идеје“, рекла је Клачарева.

Студијски програм за кинески и енглески језик и књижевности отворен је 2011. године. Оснивач програма био је тадашњи декан Филозофског факултета проф. др Миленко Пикула. Програм је лиценциран од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Шеф Катедре је доц. др Бојана Павловић. Први предавачи на Катедри били су лектори мр Чен Дан од 2011. до 2012. године и мр Веи Донг, од 2011. до 2014. године.

 

Фронтал/Миљан Рашевић


 


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog