Republika Srpska

Пале добиле прву фабрику лед расвјете

Након што је општина Пале откупила имовину некадашње фабрике мотора „Фамос-Коран“ како би на истом мјесту формирала индустријско-пословну зону, данас је у присуству предсједника Српске Милорада Додика, начелника општине Пале Бошка Југовића и представника компаније „Weiss light“, отворена прва фабрика лед расвјете.

Компанија „Weiss light“ је прва српска фабрика и једина у региону којој је примарна дјлеатност производња лед расвјете.

Предсједник Српске Милорад Додик новинарима је рекао да се ради о производњи која омогућава да друштво достигне степен енергетске ефикасности и сигурности, којој сви теже.

„Видјећемо како ћемо у све наше школе поставити лед сијалице и да тако направимо огромну уштеду. То су уштеде за друштво, јер онда можемо да их користимо за индустријску употребу и глобално тржиште“, каже Додик.

Он истиче да друштво које се бави уштедом енергије је друштво будућности.

„У том погледу ова фабрика доприноси управо том схватању и осјећају да је потребно инвестирати и градити овакве фабрике, које дају енергетску сигурност и стабилност“, истиче предсједник Српске.

Чињеница да ће на сијалицама писати „Произведено у Републици Српској“, Додик каже да је то много значајно, посебно за Пале, гдје је настала идеја о формирању индустријске зоне на простору бившег југословенског гиганта „Фамоса“.

Један од власника компаније „Weiss light“ Иван Вајс новинарима је рекао да су на Пале дошли са фабриком која производи расвјету и да људи треба да знају да су инвестиције увијек добродошле.

„Ја се овде осећам као код своје куће. Позвао бих друге људе да дођу овде да инвестирају, јер имају савршене услове за рад. Овде су нас људи топло примили и оно што могу да кажем за лед осветљења, јесте да људи морају да схвате колико је неопходно прећи на лед осветљење да би направили огромне уштеде“, каже Вајс.

Он каже да је компанија „Weiss light“ запослила тридесет нових радника, а да у 2019. години желе да дођу до бројке од стотину нових људи, с тим да планирају градњу још једне фабрике.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је руководство општине од визије и идеје уз сарадњу са Скупштином општине, Владом Српске и предсједником Републике Српске уложила 2,2 милиона у откуп и формирање индустријске зоне у кругу „Фамоса“.

Југовић напомиње да је први резултат ове идеје исплата обештећења породицама које су биле запослене у некадашњем гиганту, у висини од по 2.500 КМ за 365 породица, што је износило око милион марака.

Он истиче да рјешавање тог проблема и инвестирање у изградњу и формирање индустријске зоне у кругу „Фамоса“, те отварање поменуте фабрике лед расвјете, податак који довољно говори о њиховом раду.

 
 
Фронтал/Миљан Рашевић
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog