Zanimljivosti

Očaravajuće građevine (FOTO)

Neke od najvrijednijih građevina svijeta- manastiri, hramovi, crkve, dvorci i kuće smještene su na strmim stijenama i rubovima kanjona.

Građevine su toliko nepristupačne da se do njih može doći jedino helikopterom ili uz pomoć alpinističkih vještina. One čvrsto stoje na istim mjestima već stotinama pa čak i hiljadama godina, uprkos njihovim naizgled opasnim lokacijama.

Jedna od najstarijih i najvrijednijih građevina je hram Šanksi Janan, koji je izgrađen 491.godine na rubu litice u Kini.

U nastavku vam predstavljamo i ostale građevine. 

 


Kapela Saint-Michel d'Aiguilhe, nalazi se u južnoj Francuskoj. Građevina je stara više od 1.000 godina i nalazi se na preko 80 metara visine. Do kapele se može doći penjanjem uz 268 stepenica urezanih u stijenu.



Ovaj neverovatni manastir nalazi se u Gruziji na visini od 40 metara. Tokom vjekova lokalni stanovnici mogli su samo da gledaju na misteriozne ruševine. Tek, 1944.godine grupa alpinista, predvođena Aleksandarom Japaridzeom, napravila je prvo dokumentovano osvajanje stijene i otkrili su ostatak kapele. Danas pristup manastiru i dozvolu za penjanje uz stijenu imaju samo oni koji su pozvani da budu gosti.



Meteori se nalaze u centralnoj Grčkoj i predstavljaju čarobno mjesto sa nekoliko manastira izgrađenih na nevjerovatnim lokacijama. Ovo je manastir Svete Trojice i sagrađen je 1392.godine, do njega se može doći nakon uspona od 140 koraka.

 


Zapanjujući istorijski grad Bonifačo na Korzici ide do ruba krečnjačke litice. Najbolji način da dođete do njega je uz pomoć broda.

 


Viseći hram je sagrađen uz stijenu u blizini planine Heng u provinciji Shanxi, 491.godine u Kini. Neponovljiva građevina.

 


Castellfollit de la Roca je živopisno srednjovjekovno selo izgrađeno u sjeveroistočnoj Španiji. U njemu se nalaze brojne prelijepe građevine, a selo se proteže do same ivice stijene.



Neverovatni hram Popa Taungkalat, koji se nalazi na vrhu planine Popa u Mjanmaru. Rezervisan je samo za hrabre posjetioce koji moraju da pređu 777 koraka do vrha i da se druže sa divljim majmunima koji se slobodno kreću po okolini.

 


Paro Taktsang, poznat i kao Tigrovo gnijezdo, je Budistički vjerski kompleks na Himalajima, pripada području Butana. Sagrađen je 1692.godine, ali je skoro potpuno uništen u požaru 1998.godine. Na sreću, vlada Butana je izdvojila sredstva za rekonstrukciju ovog nevjerovatnog kompleksa.  

 


Svjetionik Nugget Point je jedan od najprepoznatljivijih obilježja Novog Zelanda. Prvi put je upalio svoja svjetla 1870.godine. 

 


Swallow's Nest dvorac nalazi se na rubu litice Aurora na Krimu. Izgrađen je 1911. godine i preživio je zemljotres. Sada je otvoren i za posjetioce.

 

Izvor: Daily Mail

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog