Zanimljivosti

Třebíč: Grad gostoprimstva i kulturnog bogatstva

Vijekovima unazad Srednju Evropu obogaćuju brojne jevrejske zajednice. Ove zajednice su često bile meta diskriminacije i morale su se dodatno truditi da budu prihvaćene i da pronađu svoje mjesto u društvima koja su bila neprijateljski nastrojeni prema njima. Međutim, postoje brojni primjeri mirnog suživota Jevreja i hrišćana u Evropi. Jedno od takvih mjesta nalazi se u srcu Češke. 

Třebíč je mali grad udaljen 140 kilometara od Praga. UNESCO je uvrstio Třebíč na listu Svjetske baštine, razlog tome je što već vijekovima Jevrejska četvrt i bazilika St. Procopius postoje jedna blizu druge i svjedoče vrijednostima postojanja mirnog suživota dvije razlčite kulture. 

Tokom 17. i 18. vijeka, u ovom gradu, postojao je  Jevrejski geto. U njemu su se nalazile dvije sinagoge, što se za to vrijeme smatralo nevjerovatnim i na grad se gledalo kao izuzetno dobro mjesto za život Jevreja. Useljenje Jevreja u ovom periodu doživjelo je ekspanziju, između 1 300 i 1 600 ljudi je došlo. Jevrejski dio grada bio je i fizički odvojen rijekom Jihlava sve do 1850.godine, kada je ukinut zakon o ograničenom kretanju Jevreja. Od tada Jevreji žive ravnopravno i po cijelom gradu. Danas postoje i organizovani turistički obilasci kroz ovaj dio grad. 

Iako on ima poseban šarm i njegovi građani posvećuju punu pažnju njegovom očuvanju, ne treba zanemariti i ostale dijelove grada. U blizini nekadašnjeg geta nailazi se impozantna bazilika St. Procopius i hrišćanska strana grada. Izgrađena je u romantičko-gotičkom stilu, a unutra se mogu pronaći stare gotičke slike. Najbolje očuvan dio bazilike je dio sa grobnicama, gdje se čuvaju mošti sveštenika i osnivača manastira. 

Třebíč nije samo spomenik prošlosti, već stanovnici puno ulažu i u sadašnjost. On predstavlja i centar savremene umjetnosti, društvenog i ekonomskog života. Postoji i par škola, tako da je moguće vidjeti i veliki broj mladih koji čine ovaj grad živim. 

Mnogo je stvari koje možete viditi u ovom šarmantnom gradiću, bilo da ste zainteresovani za istoriju ovog dijela Evrope, lokalnu umjetnosti ili kuhinju, Třebíč može mnogo da ponudi i idealan je kao stanica za dnevne izlete u Brno, Prag ili Beč. 

Izvor: Radio Prague

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog