Društvo

Православни центар за младе мјесто духовног развоја и приближавања Цркви

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома 2016. године, у Источном Сарајеву, основан је Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“, који тренутно броји 60 чланова.

Координатор на пројектима Надежда Мојсиловић за Фронтал каже да се рад Православног центра Митрополије дабробосанске заснива кроз сарадњу са омладином и приближавању младих Цркви и вјери.

Православни центар за младе је мјесто гдје млади могу  развијати своју духовност, стицати знања и вјештине, дружити се са вршњацима кроз различите садржаје, као што су Школа иконописања, Школа црквене музике и појања, радионице анимираног филма, предавања, поклоничка путовања, конференције“, каже Мојсиловићева.

Осим наведених активнсоти, један дио рада се односи и на допринос међурелигијком дијалогу кроз различите пројекте.

„Све активности се реализују под руководством јереја Младена Дробњака, заједно са сарадницима и волонтерима. Тренутно у Православном центру око  60 чланова похађа Школу иконописања, у сарадњи са професором и иконописцем Гораном Јанићијевићем“, истиче Мојсиловићева.


Она додаје да су радови полазника Школе иконописа до сада били изложени у Источном Сарајеву, Требињу, Београду и Зајечару, те да иконе настале у Православном центру за младе нису на продају.

Мојсиловићева истиче да је Школа црквене музике и појања базирана на основце и средњошколце, те да тренутно броји 15 чланова. Водитељ школе је диригент Стефан Мојсиловић.

У претходном периоду реализован је пројекат под називом „И створи Бог човјека“ подржан од стране Министарства цивилних послова БиХ, у сарадњи са студиом „Анимација“ из Новог Сада.

„Захваљујући анимираном филму који је плод овог пројекта, Православни центар је добио позив за учествовање на Међународном православном фестивалу анимираног филма „Покров“ у Кијеву“, каже Мојсиловићева.

Она истиче да је Православни центар, од свог оснивања, подржан кроз своје активности од стране различитих институција попут општине Источно Ново Сарајево, Надбискупијског центра за пасторал младих „Иван Павао II“, Владе Републике Српске, Републичког секретаријата за вјере, Хришћанске организације „World Vision“, Католичке хуманитарне организације „CRS“ и Америчке амбасаде у Сарајеву.

„У наредном периоду Православни центар ће организовати Трећу Међународну конференцију православне омладине у Источном Сарајеву, која ће окупити 30 младих из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, и дијаспоре, са циљем очувања јединства и идентитета српског народа“, додаје Мојсиловићева.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске носи име по Светом Петру Сарајевском Зимоњићу, заштитнику града Источно Сарајево, а који је мученички страдао у Другом свјетском рату 1941. године, највјероватније у логору Јадовно на Велебиту, када је убијен маљем и бачен у Шаранову јаму.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog