Republika Srpska

Budućnost malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj

Podaci Poreske uprave RS i Agencija za posredničke, informtičke i finansijske usluge (APIF) objavila je podatak da su u Republici Srpskoj tokom 2017.godine poslovala 40 322 privredna subjekta, od kojih su 84 velika preduzeća, a 17 559 malih i srednjih preduzeća.

Zajedno sa još 22 679 preduzetnika, sva preduzeća zapošljavaju oko 200 000 radnika, od čega u malim i srednjim preduzećima radi 100 439, a kod preduzetnika 41 896 radnika. 

Najveći procenat malih i srednjih preduzeća pripada sektoru trgovine 34,50%, zatim prerađivačkoj industriji 13,95% ugostiteljstvu 12,35% i saobraćaju 8,09%.  

Uspješnost poslovanja malih i srednjih preduzeća ogleda se kroz ostvarivanje prihoda u prošloj godini koja iznosi tri četvrtine od ukupnih poslovnih prihoda svih preduzeća. Ohrabrujući podaci Poreske uprave RS bilježe porast broja malih i srednjih preduzeća, kao i porast broja zaposlenih u njima.  

“Finansijska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća na republičkom nivou pružena je za realizaciju projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, za podršku projekata u oblasti razvoja turizma i za projekte iz poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u ukupnom iznosu 12,86 miliona KM. Treba pomenuti i sredstva plasirana kroz kreditne linije Investiciono-razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 61,23 miliona KM”, navodi se u saopštenju Vlade RS.

Razlog za zabrinutost pokazuje podatak da kod malih i srednjih preduzeća dominira trgovina, dok proizvodnja zaostaje, prema mišljenju Predraga Dudukovića, ekonomiste iz Banja Luke. 

“Pored velikih, i srednja preduzeća su vrlo poželjna, jer generišu dosta malih preduzeća oko sebe i jednostavno ih uvezuju, nakon čega mala od njih žive. Veći problem je što je trgovina dominantna, a mi bi trebalo da se, prije svega, bavimo proizvodnjom. Društvo ne može živjeti od trgovine i moramo imati više proizvodnih preduzeća koja ostvaruju novu vrijednost i takva sa svojim proizvodima mogu nastupati na drugim tržištima van našeg područja te se na taj način razvijati”, kazao je Duduković.

Na teritoriji Republike Srpske najdominantnije je privredno  područje Banjaluke. 

 

Izvor: Biznis.ba
 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog