Društvo

Kako zapošljava osnivač Alibabe: Izbjegavajte "najbolje" ljude i "stručnjake"!

Razvoj kompanija podrazumijeva i angažovanje pravih ljudi, ali je Džeku Ma, prvom čoveku Aliabe, prema sopstvenom priznanju, trebalo vremena da savlada taj proces.

"Kada sam podigao svoja prva sredstva, to je bilo 5 miliona dolara, angažovao sam puno potpredsjednika iz multinacionalnih kompanija. Jedan od marketing menadžera došao je do mene, i rekao je: ’Gospodine, ovo je naš poslovni plan za narednu godinu"’, rekao je Ma. 

Ispostavilo se da je plan napravljen tako da košta 12 miliona dolara, pošto je jasno da nisam mogao da priuštim takav plan, pitao sam šta dalje i radnik mi je priznao da nikada nije ni radio na poslovnom planu ispod 10 miliona dolara. 

"Rekao sam u redu, nije to njegova nego moja krivica“, kaže Ma dodajući da je tada shvatio koliko je pogrešno angažovati takve ljude.

Od tada, Alibaba je prerasla gigant e-trgovine sa više od 80.000 zaposlenih širom svijeta i jedan je od najatraktivnijih poslodavaca u Kini, prema rangiranju konsultantske firme Univerzum. 

Izbjegavajte "najbolje" ljude i "stručnjake"“, savjetuje Ma.

"Ne volim da unajmim ljude koji dolaze kao stručnjaci, jer nema stručnjaka za budućnost, tu se uvijek radi o stručnjacima do juče“, rekao je Ma. 

"Nema najboljih ljudi. Najbolji ljudi su uvijek u vašoj kompaniji, vi ih obučite da postanu najbolji“, poručuje. 

I počnite od toga tako što ćete naći ljude koji su spremni da uče i koji se ne plaše grešaka, dodao je on. 

Takođe, Ma stavlja naglasak na optimizam. Kaže da mu je ta osobina pomogla da izgradi gigant kakav je Alibaba danas. 

Kao preduzetnik, ako nisi optimista, ti si u nevolji", rekao je Ma.

 

Izvor: nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog