Vijesti

Građani Srpske najviše vjeruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi pa predsjedniku

Koliko građani Republike Srpske imaju povjerenja u institucije i organizacije Srpske bilo je pitanje čije je istraživanja za potrebe našeg portala realizovala agencija PRIME Communications.

U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina, a moguća greška je  + - tri odsto.


Grafikon 1

Stanovnici Republike Srpske najviše vjeruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi (3,28 ), a potom predsjedniku Republike Srpske (2,83), Vladi Republike Srpske (2,77) i policiji Republike Srpske (2,7). Najmanje se vjeruje OHR-u (1,97), političkim partijama (2,29) i nevladinim organizacijama (2,31).  

U odnosu na jun 2018. godine, u septembru se bilježi lagani rast povjerenja u Srpsku pravoslavnu crkvu, političke partije, predsjednika i Vladu Republike Srpske, kao i Predsjedništvo i Savjet ministara BiH. 

Neznatan pad povjerenja građana zabilježen je jedino kod Policije Republike Srpske.

Generalno gledajući stanovnici Republike Srpske ne vjeruju mnogo institucijama, najveće povjerenje imaju u institucije Republike Srpske, a najmanje međunarodnoj zajednici, nevladinim organizacijama i institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. 

Istraživanje je realizovano u prvoj polovini septembra 2018. godine.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog