Politika

Slučaj “Opsenica”

Sasvim je razumljivo da CIK, kako predsjednik ovog tijela Branko Petrić kaže, primjenjuje ono što je kandidat “svojeručno potpisao”. Međutim, nakon Opsenicine tvrdnje da on to nije učinio, pitanja se sama od sebe nameću.

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) 06.11.2018. godine potvrdila konačne rezultate Opštih izbora 2018. godine, na zvaničnu dodjelu dva mandata će se još neko vrijeme čekati. Radi se o mandatima Nine Bukejlović i Miomire Melank, koji su od strane pojedinih političkih subjekata osporeni pred nadležnim sudskim instancama, te do pravosnažnosti sudskih odluka pitanje pomenutih mandata ostaje otvoreno.

Međutim, u kontekstu osporavanih mandata, po mnogima najzanimljiviji slučaj koji je takođe dobio sudski epilog, a koji je konačnom odlukom CIK-a stavljen ad-acta je slučaj Gorana Opsenice. I pored toga što je, barem kada je dodjela njegovog mandata u pitanju, ovaj slučaj zaključen, on iza sebe ostavlja niz pitanja na koje je javnost ostala uskraćena za odgovore.

Podsjećamo, nakon što je CIK kandidatu ispred koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BIH, HSS SR za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici 409, Goranu Opsenici dodijelila mandat, u javnosti su se pojavile špekulacije da je CIK “u broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ubrojao Gorana Opsenicu, koji je ministar u Vladi HNK iz hrvatskog naroda.”

“Ja sam Hrvat, problem je do CIK-a”, promptno je na medijske navode reagovao i sam Opsenica, dodavši:

Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga.

Goran Opsenica, 31.10.2018.

Ova izjava Opsenice dovedena je u pitanje objavljivanjem Četvrte izmjene utvrđenih izbornih rezultata, kojom prilikom je CIK, obrazlažući ovu svoju odluku, između ostalog demantovao ovu prethodnu Opsenicinu tvrdnju:

Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature, na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin.

Centralna izborna komisija, 01.11.2018.

Na kraju ovog saopštenja, CIK je javnosti učinio dostupnom i skeniranu izjavu Gorana Opsenice ovjerenu od strane nadleženih institucija te svojeručno potpisanu, na kojoj se jasno vidi da se Opsenica, prihvatajući kandidaturu na Opštim izborima 2018. godine, izjasnio kao Srbin.

Međutim, čitav slučaj dobio je sasvim novu dimenziju nakon izjave Gorana Opsenice u kojoj je ustvrdio da spornu prijavu on nije “ni ispunio niti potpisao”, i da je, po njegovim riječima “u to vrijeme sedam dana bio van BiH”, te tvrdnje da je „neko u mom odsustvu popunio izjavu umjesto njega“.

Nakon ove izjave Gorana Opsenice, član CIK-a, Suad Arnautović upravo je rekao ono što se u javnosti i postavilo kao glavno pitanje, konstatujući da je Opsenica “ministar u Vladi HNŽ kao Hrvat”, te da “je na proračunu države kao Hrvat i javno kaže da je Hrvat i tvrdi da je netko napravio kriminalnu radnju i krivotvorio papir na kojem se on potpisao da je Srbin”.

Arnautović na kraju dodaje da traži da se izvrši grafološka analiza spomenutog dokumenta:

Sudski vještak treba utvrditi tko je napisao da je Opsenica Srbin, jer on kaže da to nije on uradio.

Suad Arnautović, 02.11.2018.

CIK je 06.11.2018. godine donio Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine.

Kako se navodi u odluci “izuzetak su dva mandata koja su bila predmetom žalbi stranaka”, te je CIK nakon presuda Apelacionog suda BiH o njima odlučivao. Nedostajući mandati će biti dodijeljeni dopunskom odlukom, nakon što pomenute odluke postanu pravosnažne.

Među mandatima koji su ovjereni, i koji “nisu bili predmet spora” našao se i mandat Gorana Opsenice. Komentarišući ovaj slučaj na posljednjoj konferenciji za štampu, predsjednik CIK-a, Branko Petrić je izjavio:

Mi u skladu sa zakonom primjenjujemo ono što je on i svi drugi svojeručno potpisao i ovjerio i to je za nas mjerodavno. Naknadna izjavljivanja šta bi ko želio da bude…se ne uvažavaju.

Branko Petrić, 06.11.2018.

Sasvim je razumljivo da CIK, kako Petrić kaže, primjenjuje ono što je kandidat “svojeručno potpisao”. Međutim, nakon Opsenicine tvrdnje da on to nije učinio, pitanja se sama od sebe nameću.

Prvo, da li je, u skladu sa najavom Suda Arnautovića, izvršena grafološka analiza spomenutog dokumenta i da li je sudski vještak utvrdio ko je potpisao izjavu Gorana Opsenice?

Drugo, ako je istina da to Opsenica nije uradio, jer kako sam tvrdi u to vrijeme nije bio u BiH, ko je to učinio umjesto njega, i ko je izjavu ovjerio i predao CIK-u?

Treće, ako Opsenica nije potpisao izjavu na osnovu koje mu je CIK dodijelio mandat, da li je potpisao neku drugu?

Četvrto, može li Opsenica prihvatiti dodijeljeni mu mandat obzirom da on lično, kako tvrdi ne stoji iza pomenute izjave?

I peto, ali ne manje važno, ima li u svemu dovoljno razloga za uključivanje u čitav slučaj nadležnih istražnih organa?

Iz dana u dan, iz godine u godinu pitanja se u Bosni i Hercegovini množe, dok je odgovora sve manje.

Da li će i ova, koja za “slučaj Opsenica” javnost s pravom postavlja, ostati nerazjašnjena ostaje da se vidi.

 


Izvor: Istinomjer.ba/Denis Čarkadžić
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog