Region

Umjesto učionice imaju maštaonicu, umjesto da "bubaju" oni logički misle

Rijetki su prosvjetni radnici poput učitelja Dragana Kuveljića iz Srbije. Umjesto učionice, njegovi đaci imaju maštaonicu, a umjesto da bubaju, on ih uči da logički misle i zaključuju.

Tako će zbog svog originalnog pristupa i zasluga učitelj Dragan ove godine predstavljati Srbiju na takmičenju za najboljeg nastavnika svijeta „Global Teacher Prize“.

Umjesto učionice, đaci učitelja Dragana Kuveljića u OŠ „M. Stiković“ u Prijepolju imaju maštaonicu. Učenici nisu htjeli da njihovo odjeljenje bude obilježeno šiframa I1 ili Ib, već su htjeli da imaju svoj identitet, koji će definisati njihove ambicije i karakter. Zato je domišljati učitelj Dragan još prije 15 godina osnovao grupu „Mašta“.

"Naša grupa ima i svoj amblem, a to je vjetrenjača, koja pokazuje da smo spremni da se mijenjamo. Cilj naše „Mašte“ jeste da đaci u školi steknu funkcionalna znanja, a ono po čemu smo prepoznatljivi, to su brojne kulturne, sportske i humanitarne aktivnosti u kojima stalno učestvujemo", kaže Dragan, koji je i pedagoški savjetnik i koautor knjiga „101 odgovor na 101 pitanje o tome šta svaki nastavnik treba da zna“ i „Kako stvarati prijatnu atmosferu za učenje“.


Pored djece, članovi „Mašte“ su i njihovi roditelji, s kojima učitelj već više od 30 godina ima divnu saradnju. Trudi se da svoje đake nauči da budu timski igrači, kao i da slobodno u grupi diskutuju o raznim temama, da brane stavove uz čvrste argumente i činjenice. Nije dovoljno samo da kažu da im se nešto sviđa ili ne, već svaki svoj stav moraju da obrazlože. Tako pokreće diskusiju u grupi.

"Na časovima sjedimo u krugu i djeca govore iz položaja u kom se osjećaju najprijatnije, uglavnom sjedeći. Kod nas nema prvog ni posljednjeg i između nas nema prepreka", priča Dragan, čiji je predani rad s djecom nagrađen priznanjem za najboljeg edukatora Srbije 2014. godine.

Otkriva i da sa đacima iz „Mašte“ često izlazi i zajedno posećuju gradsku biblioteku, muzej i kulturno-historijske spomenike. Zato je baš u školi najbolja zabava u gradu.


Izvor: pcskolarac

Blog