Svijet

Ајнштајново писмо продато за 32.000 долара

Писмо Алберта Ајнштајна из 1922. године у којем он говори о својим страховима у вези са порастом антисемитизма у Њемачкој, и то више од деценије прије доласка нациста на власт, продато је данас на једној аукцији у Израелу за 32.000 долара.

„Овдје се кувају економски и политички мрачна времена, тако да сам срећан што могу да одем од свега овога”, написао је тада 43-годишњи физичар својој сестри Марији након што је напустио Берлин и отишао на локацију која се не наводи у писму, преноси Танјуг.

Ајнштајн, који је три мјесеца прије тога освојио Нобелову награду, отпутовао је из Њемачке престонице након што су екстремни десничари убили министра спољних послова Валтера Ратенауа, његовог пријатеља и такође Јеврејина, послије чега га је полиција упозорила да би он могао бити сљедећи.

Када су нацисти дошли на власт у Њемачкој 1933. и почели прогон Јевреја, Ајнштајн се налазио на предавању у иностранству. Он се одрекао држављанства и потом коначно настанио у САД.

„Оно што је посебно код овог писма је да је Ајнштајн стварно предвидио, 10 година раније, оно што ће се догодити у Њемачкој”, казао је Мерон Ерен, један од оснивача аукцијске куће Кедем из Јерусалима, која је понудила писмо, а које је купио непознати купац.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog