BiH

Danas predstavljanje Studije o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u BiH u 2017. godini

Studiju o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini izradili su stručnjaci međunarodne kompanije Steward Redqueen, sprecijalizovani za strateško savjetovanje, predvođeni prof. dr. sc. Ethanom B. Kapsteinom.

Rezultati studije dobijeni su na temelju priznatog ekonomskoga modela koji se zasniva na analizi ulaznih i izlaznih podataka. U izradi ove studije, u odnosu na klasični, primijenjen je oprezniji pristup koji ne uključuje potrošnju domaćinstava jer je mišljenje ekonomskih stručnjaka o tom dijelu modela podijeljeno. U obzir je uzet direktni utjecaj poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i indirektni uticaj na domaće dobavljače i trgovinske partnere, te njihove dobavljače.

Coca–Cola u Bosni i Hercegovini sarađuje sa 655 lokalnih dobavljača, te 14.110 kupaca. Direktno stvara 29 miliona KM dodane vrijednosti u ekonomiji Bosne i Hercegovine, a indirektno još 126 miliona KM. Ukupna vrijednost direktnog i indirektnog uticaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2017. iznosila je 155 miliona KM, što je 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine.
 
Ovi, ali i drugi podaci koji govore o direktnom i indirektnom doprinosu Coca-Cole bosanskohercegovačkoj privredi u 2017. godini, prikazani su u Studiji o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, koja će biti predstavljena danas, 22.11.2018. (četvrtak), u 11h, u Swissotelu (sala Geneva), Vrbanja 1, Sarajevo.
 
Predstavljanju Studije će prisustvovati predstavnici ekonomskog, vladinog i nevladinog sektora, te  diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini. Tokom predstavljanja studije će biti održana panel diskusija na temu ”Uticaj uspješnih kompanija na ekonomski i socijalni prosperitet društva“.

 

Frontal

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog