Svijet

Brisel produžio sankcije Moskvi

Evropska unija donijela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka donijeta zbog "nula napretka u primjeni sporazuma iz Minska".

Mjere protiv ruske ekonomije trebalo je da isteknu narednog mjeseca, ali njihovo ukidanje zavisi od toga da li EU smatra da Rusija poštuje mirovni sporazum iz Minska, navodi AP.

EU je uvela Rusiji sankcije 2014. i od tada ih redovno produžuje zbog nedostatka napretka u primjeni mirovnog sporazuma.

Rusija i Ukrajina potpisale su Protokol iz Minska 5. septembra 2014. godine u prijestonici Bjelorusije koji je trebalo da obezbijedi prekid vatre u oblasti Donjecka i Luganska, gdje su se sukobile proruske snage i ukrajinska vojska.

Sa ruske strane protokol je potpisao amabasador Rusije u Ukrajini Mihail Zubarov, sa ukrajinske strane bivši predsjednik Leonid Kučma, koji je dobio mandat od rukovodstva zemlje, i sa strane OEBS-a šajcarski diplomata Hajdini Talijavini.

Uprkos potpisanom protokolu, borbena dejstva na istoku Ukrajine ubrzo su se nastavila.

U posljednje vrijeme, Moskva optužuje Kijev za učestale napade na naseljena mesta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Najnovija kriza u odnosima Moskve i Kijeva izbila je krajem novembra kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda kod moreuza Kerč. Tom prilikom uhapšena su 24 ukrajinska mornara.

Sa druge strane, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje jednomjesečnog ratnog stanja u deset regiona.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog