Društvo

Izložba fotografija „Ljudi“- migranti današnjice (FOTO)

U Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine 10. decembra otvorena je izložba fotografija "Ljudi" Munevera Salihovića i trajaće sve do 18.decembra- Međunarodnog dana migranata.

Izložbu su organizovali delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije.
 
Salihović je proveo par mjeseci sa migrantima u Bosni i Hercegovini, slijedeći njihove svakodnevne aktivnosti kako bi razumio njihove probleme te ih  predstavio kroz snažne i izražajne portrete.
 
Izložba portreta poziva na duboku samorefleksiju poimanja migracija i podsjeća da su migranti pojedinci sa svojom vlastitom istorijom, sjećanjima i težnjama, a ne bezlična grupa, u nadi da će ohrabriti slojevitije poimanje javnosti o migracijama.
 
“Izložbom “Ljudi” Munevera Salihovića, IOM i Evropska unija žele pokazati da su ovi migranti i izbjeglice prije svega pojedinci, sa vlastitim snovima, izazovima i problemima, poput svih drugih ljudi na svijetu. Individualizovanje migranata i izbjeglica je prvi korak ka tome da prepoznamo da ih svi mi trebamo tretirati kao ‘jedne od nas’”, rekao je Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije – IOM u BiH.
 

Izvor: europa.ba
 
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog