Svijet

Digitalno poimanje Kine i Njemačke

Nijemci se bore sa digitalizacijom, Kinezi se nameću. Nemoguće ju je zaustaviti. Koje potencijale, a koje opasnosti ona krije? To je u Kini želio otkriti i njemački predsjednik.


Engleski pojam ‟digitalisation” - "digitalizacija" jedva se koristi u inostranstvu. Ostatak svijeta ne razumije da Nijemci pod tom riječju podrazumijevaju nešto što se odnosi na recimo  iPad u učionicima i završava na vještačkoj inteligenciji. I Kinezi odnedavno imaju riječ za digitalizaciju. Shi Zi Hua opisuje sve što obuhvata prelazak na smartphon, kompjutersko učenje pa sve do svjetski umreženog pristupa bankama podataka. Ono što postoji i u drugom zemljama svijeta nigdje nije tako protivrječno kao u ovim dvjema zemljama: Kini i Njemačkoj.

Različito digitalno poimanje

Njemačka se bori sa digitalizacijom, mada pogled na sajt savezne vlade odaje posve drugi utisak: postoji digitalni kabinet, digitalno vijeće i digitalna strategija, a nedavno su održani digitalna konferencija i digitalni samit. Međutim, sada se u njemačkim školama spore oko usvajanja digitalnog pakta za digitalno obrazovanje, širenje mreže na nacionalnom nivou ne napreduje, a samo jedna od četiri uplate je bezgotovinska, sva ostala su u kešu.

I Kini i supu u nekom imbisu na ulici plaćaju mobilnim telefonom, isto kao i račun za struju. Najveća kompanija za finansijsku tehnologiju AntFinancil je iz Kine isto kao i SenseTime, Startup za usluge bazirane na vještačkoj inteligenciji sa do sada najvećom vrijednošću na globalnom tržištu. 

QR-kod za stolom u restoranu skenirati i račun je time plaćen

Kada je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ovih dana u kineskom kantonu naišao na kineske firme, jedan mladi poduzetnik otvorio je ekran sa tastaturom tankom poput plastične folije. Njemački predsjednik je posjetio Kinu kako bi razgovarao o potencijalu ove zemlje za inovacije i u kontekstu pitanja: ‟U kojem društvu želimo živjeti i kako?"  To ima veze sa projektom, u koji su uključene finansijsko-tehnološke firme poput  AntFinancial: Njihov proizvod SesameCredit u stanju je dati informacije o kreditnoj sposobnosti svojih klijenata, slično kako to u Njemačkoj i SAD rade nadležni instituti.

Digitalizacija socijalnog života

Ali Kina kreditnu sposobnost svojih građana želi usloviti i socijalnim ponašanjem: jesu li bili kažnjavani, nivoom obrazovanja, društvenim angažmanom. To bi sve onda pozitivno ili negativno moglo uticati na virtualni broj bodova - a time i na realni život. U 58 projekata, Kina trenutno testira razne programe ovog "socijalnog" kreditnog sistema. Njihov rejting u SesameCredit sistemu mladi Kinezi mogu objaviti i na Dating-portalima -stranicama za traženje partnera. Dai Xin, univerzitetski profesor koji ispituje ovaj kreditni sistem, je skeptičan: "Do 2020. godine neće biti sveobuhvatnog sistema u cijeloj Kini", kaže on. Prije svega, vlada mora precizno utvrditi koje podatke u ovom projektu treba umrežiti.

Sa Steinmeierom, kao i njemačkim i kineskim stručnjacima, Dai je u Pekingu razgovarao o rizicima ovog sistema. Kineski stručnjaci svjesni su njemačke skepse tim prije što ova  ideja ima potencijal za stvaranje hiper-tehnološke države za nadzor ljudi.

Tehnologiju za to Kina međutim još nema, ocjenjuje Daniela Stockmann, profesorica na "Hertie School of Governance" u Berlinu. U zajedničkoj diskusiji kineski eksperti  Stockmannovoj i drugim njemačkim stručnjacima predlažu da zajednički razvijaju etičke principe kada je u pitanju strategija koja se bazira na vještačkoj intelegenciji. To je upravo ono što njemačka vlada priželjkuje. Za Kineze to ima praktične razloge: "I za programere to ima mnogo više smisla, jer rade globalno", kaže Stockmannova. Zbog toga, za razliku od društvenih mreža, programske platforme ne bi bile cenzurisane u kineskoj mreži.

Povjerenje i vrijednosti

Kina dobro zna: Onom ko želi da razvija nove tehnologije, potrebni su klijenti od povjerenja. A to je problem s kojim se trenutno suočava kineska telekomunikaciona kompanija Huawei. U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Novom Zelandu, ova firma je isključena iz projekta za gradnju mreže. Ni britanski tajna služba ne želi dati garancije koje se odnose na tehnologiju kompanije Huawei, s obzirom na kritičnu infrastrukturu.

Njemački predsjednik Steinmeier sa voditeljem Goethe Instituta u Pekingu na simpozijumu o digitalizaciji

U Njemačkoj, u kojoj gradnja 5G-mreže počinje 2019. godine, rasprava o kompaniji Huawei je tek počela. Nadležna savezna institucija ne želi da se definitivno odredi u pogledu sigurnosnih kriterija. "Moramo prisiliti Huawei da nam da puni pristup neophodnim informacijama", kaže Frank Pieke, direktor think- tanka Merics. "Ako to ne učine, neće se dogovoriti, nema deala".

Ako Njemačka želi da sačuva svoje vrijednosti, mora ih sprovesti na temelju svojih principa - zajedno sa EU. Jedna studija Instituta MERICS nedavno je potvrdila da  komunikacija i posredovanje sistema političkih vrijednosti prema Kini najbolje funkcionira preko EU. Vrijednosti su zaokupljale i njemačkog predsjednika Steinmeiera tokom posjete Narodnoj Republici Kini ali u drugom kontekstu: "Možda ćemo po prvi put u istoriji, doživjeti američku spoljnu i trgovinsku politiku, koja se potpuno odvojila od međunarodnog poretka koji je sama stvorila", rekao je Steinmeier na sastanku sa evropskim i kineskim stručnjacima koji su razgovarali o budućnosti odnosa između Kine i EU.

"Moramo naći saveznike koji će braniti zajednički uspostavljeni međunarodni poredak", rekao je Steinmeier i dodao: "Pa ipak, partnerima poput Kine moramo ukazivati da razlike u mišljenjima koje imamo ostaju ali da o njima isto tako moramo razgovarati".

Na kraju posjete Kini, njemački predsjednik će se sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. U razgovoru Steinmeier može potvrditi njemački interes na dijalog - uključujući i "etičku" digitalizaciju. Međutim, savezna vlada mora to propratiti političkim djelovanjem.


Izvor: Deutsche Welle
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog