Svijet

Parlament odbio plan Tereze Mej o Bregizitu

Protiv njenog prijedloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202

Britanski parlament odbio je prijedlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202.

Inače, uoči glasanja Mejova je izjavila u paralamentu da je narod na referendumu pokazao da ne želi da ostane u Evropskoj uniji.

"Izlaznost na referendumu bila je visoka, a rezultat je bio jasan. Ova debata je istorijska za parlament i našu zemlju. U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer ova odluka će odrediti budućnost naše zemlje. Neka niko ne sumnja u snagu ove ustanove kada je demokratija u pitanju", rekla je Mej.

Poslanici iz grupe koja je za EU, kao i one koja je za Bregzit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da tako realizuju odluku građana na referendumu iz juna 2016. godine da napuste Uniju.

Taj poraz je ostavio vođstvo Tereze Mej nesigurnim.

BBC ocjenjuje da je ishod glasanja kao "najveći poraz jednog premijera u britanskoj istoriji".

Vođa opoziciononih Laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o poverenju vladi, a premijerka je rekla da će rasprava moći da se vodi u srijedu.

Korbin je rekao da će glasanje o poverenju vladi dozvoliti Paralmentu da "da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade".

Nakon što je ostala bez podrške u parlamentu, britanska vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedjelje, ima tri radna dana da izađe s "planom B". Očekuje se da bi Mej već sutra mogla otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a u ponedjeljak bi donji dom trebalo da se izjasni o tom "planu B". Nije jasno šta će se desiti ako ni "plan B" ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je, po opštoj ocjeni, katastrofalno rješenje, odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum.

Britanski sekretar spoljnih poslova Džeremi Hant rekao je ranije danas: "Ukoliko sporazum bude odbijen, ne samo da je moguće da Bregzit bude potpuno drugačiji, nego može doći i do njegove potpune paralize. A paraliza bi mogla da dovede do toga da Bregzita uopšte ne bude".

Referendum za izlazak VB iz Evropske unije održan je 23. juna 2016. godine, a 53,4 odsto glasača glasalo je za istupanje njihove države iz evropske zajednice. Prema prvobitnom planu predviđeno je da se to dogodi 29. marta 2019. godine u 11 časova po britanskom vremenu. 

 

Izvor: nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog