Svijet

Tereza Mej "preživjela" glasanje; Novi plan za Bregzit 21. januara

Britanska Vlada s Terezom Mej na čelu "preživjela" je glasanje o povjerenju u parlamentu.

U korist Mej glasalo je 325, a za smjenu vlade 306 poslanika, javio je BBC.

Torijevci i Demokratska unionistička partija (DUP) koji su odbacili njen plan o Bregzitu, ju;e su glasali da Mej, ipak, ostane u Dauning stritu.

Kako prenosi Gardijan, Tereza Mej je ponudila razgovore liderima opozicije već večeras o načinu na koji će se ići ka Bregzitu. Međutim, ovaj njen poziv su opozicionari odbili navodeći da pregovora neće biti dok ne odustane od nekih svojih crvenih linija. SNP (Škotska nacionalna partija) navela je da premijerka sada mora da bude spremna da razgovara o produženju člana 50 (pravnog mehanizma koji Veliku Britaniju "izbacuje" iz EU)  i o održavanju drugog referenduma, prije nego što se saglase da učestvuju u razgovorima.

Kako BBC prenosi, Mej je saopštila da će se vratiti u parlament u ponedjeljak, gdje će se ponovo glasati o planu koji ima za Bregzit. Parlament je dao povjerenje ovoj vladi, spremna sam da sarađujem sa svakim članom ovog doma kako bismo sproveli Bregzit i zadržali povjerenje britanskog naroda, navela je Mej.

Mej je 15. februara doživjela težak poraz u parlamentu, pošto su poslanici ubjedljivo odbacili sporazum o Bregzitu koji je ona ispregovarala s Evropskom unijom. Odmah pošto je taj sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za glasanje o povjerenju vladi, rekavši da je vrijeme da parlament donese sud o "jasnoj nesposobnosti vlade".

On je juče, tokom rasprave, vladu Tereze Mej nazvao "zombi administracijom" za koju je rekao da nema nade da će donijeti dogovor o Bregzitu. Pozvao je poslanike da izglasaju nepovjerenje.

Tom Votson, zamenik lidera laburista, zaključio je debatu pred glasanje snažnim govorom u kom je rekao da Mej ne posjeduje "potrebne političke vještine, empatiju, sposobnost i što je najvažnije politiku da vodi" Veliku Britaniju.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog