Region

Obilježeno 77. godina od Novosadske racije

U Novom Sadu obilježeno 77. godina od Novosadske racije u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je taj dan istorijski čas za sve ljude, a prije svega mlade naraštaje, kako bi se obezbijedilo da se "prošlost ne ponovi".

"Svijet je naučio veliku lekciju tokom krvavog pira pobjesnelih fašista u Drugom svjetskom ratu, da više nikada ne smije da se dozvoli da milioni nevinih stradaju da bi shvatili da pravo na život zaslužuju svi. Borba protiv fašizma nikada ne smije da zamre", rekao je Vučević. 

On je rekao da je Racija istorijski čas, prije svega zbog mladih koji ove godine svi "gledaju u Novi Sad", jer je ponio titulu Omladinske prijestonice Evrope za 2019. godinu. 

"Danas kada cijela mladost Evrope gleda u Novi Sad i u nas, pored spomenika 'Porodica' koji je opomena za budućnost, poručujemo generacijama koje dolaze da se kroz život izdignu iznad svakog zla i nikad ne zaborave svoje korjene", rekao je Vučević. 

On je dodao da je ponosan na to što Novi Sad "u slozi i zajedništvu", kao Omladinska prijestonica Evrope, šalje poruku "da nikad neće zaboraviti koliko je skupo plaćena sloboda u kojoj danas živimo, kao i one koji su dali život za nju". 

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel kazao je da zlo ne može da "radi samo", te da se na ovaj dan treba setiti i onih koji su pristali da "budu neutralni". 

"Da bi zlo radilo svoj posao, sve što je potrebno je velika masa neutralnih posmatrača. Ali oni nisu neutralni, nema neutralnih, oni su zapravo izrekli svoj stav. Ovaj svijet je pozornica, ne da bismo bili posmatrači, več aktivni učesnici. Zato sa ovog velikog novosadskog školskog časa, mi treba da ponesemo nauk, da se svakoga dana nalazimo pred takvim izazovom. Zato je ovo lekcija koju ne možete reći da ste naučili i zatvoriti knjigu", rekao je Asijel. 

Vladika bački Irinej održao je pomen na nevino stradale žrtve Racije, na kojem je rekao da ovaj "školski čas istorije" danas ne treba da služi samo kao podsjetnik na prošlost, već i da se "molimo da zlo prestane", pošto se i dalje dešava po cijelom svijetu. 

"Nažalost, moramo biti svjesni činjenice da negdje u svijetu, bio to Bliski ili Sredniji Istok ili Afrika, Azija i drugi dijelovi svijeta, od prije 77 godina do danas, svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije u raznim izdanjima, ali nažalost sa istom suštinom", rekao je je Irinej. 

Obilježavanje godišnjice Novosadske racije, u znak sjećanja na žrtve akcije okupacionih snaga u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je tokom januara 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, održano je na platou ispred spomenika "Porodica". 

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospodjincima, Šajkašu, Djurdjevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu. 

Vijence na spomenik položili su predstavnici pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i jevrejske i romske zajednice, a prisustvovali su i đaci iz novosadskih škola.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog