Svijet

Guaido nudi amnestiju Maduru ako pristane da se mirno povuče

Predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro i njegov unutrašnji krug, mogli bi dobiti amnestiju ako pristanu da se odreknu vlasti i podvrgnu se mirnoj političkoj tranziciji, izjavio je njegov protivnik u opoziciji Huan Guaido.

Guaido se u srijedu proglasio legitimnim privremenim predsjednikom Venecuele i ubrzo su ga priznale mnoge sile, uključujući Sjedinjene Države, Brazil, Kanada i Kolumbija.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je u četvrtak da njegova vlada vjeruje da je Guaido "prava osoba koja će preuzeti Venecuelu i voditi je naprijed", ali su Kina, Rusija i Turska podržale Madura, koje tvrde da je žrtva pokušaja državnog udara koji su osmislile SAD. Američko državno ministarstvo je sada pozvalo američke državljane da "čvrsto razmisle" o napuštanju Venecuele.

U svom prvom intervjuu, Guaido je rekao da je odlučan da privede kraju Madurovu "diktaturu", stabilizuje svoju ekonomski opustošenu naciju i organizuje slobodne izbore "što je prije moguće", prenosi Gardian.

35-godišnji opozicioni lider obnovio je svoj poziv za venecuelansku vojsku - čiji su članovi dobili amnestiju - da se obrate glavnom komandantu.

Takođe je ukazao da je Maduro - koji je položio zakletvu za svoj drugi šestogodišnji mandat 10. januara, uprkos međunarodnoj osudi - mogao sam sebi da ponudi amnestiju ako pristane da se povuče. 

“Ova amnestija, ove garancije su na stolu za sve koji su spremni da se stavljaju na stranu ustava kako bi povratili demokratski poredak”, rekao je on.

„U periodima tranzicije slične stvari su se dešavale i ranije“, rekao je Guaido, ukazujući na prethodna pomilovanja u Čileu i Venecueli 1970-ih i 1950-ih. "Ne možemo da odbacimo nijedan element", dodao je on, insistirajući da takav potez neće predstavljati ni nekažnjivost ili zaboravljanje.

Maduro koji je obećao da će se oduprijeti onome što on naziva "gringo" zavjeru da ga smaknu - dao je malo javnih naznaka da će prihvatiti takvu ponudu, iako se u četvrtak obraćao vrhovnom sudu u Karakasu, insistirajući: "Spreman sam za dijalog, za razumijevanje, za pregovore, za dogovor."

Međutim, u istom govoru Maduro je napao i Guaida, optužujući ga da je pijun u zavjeri koju su SAD podržavale da unište ljevičarsku bolivarsku revoluciju koju je naslijedio nakon smrti Huga Chaveza 2013. godine.

„Da li ćemo legitimisati marionetsku vladu nametnutu iz inostranstva? Dopustićemo da naš ustav bude prekršen...? Ne!”, rekao je Maduro, okrivljujući ono što je označio kao pokušaj državnog udara “ludila Donalda Trumpa".

Madura su podržali i vojska i ministar odbrane Vladimir Padrino, upozoravajući da bi zemlja mogla biti uvučena u razarajući sukob. “To nije građanski rat, rat između braće, koji će riješiti probleme Venecuele. To je dijalog “, rekao je Padrino.

U svom intervjuu, Guaido je insistirao na tome da "niko nije želio" stranu vojnu intervenciju u Venecueli da ukloni Madura i rekao da se nada da će se naći mirni izlazni put.

"Ne smijemo izgubiti nadu", rekao je on, pozivajući pristalice da nastave da izlaze na ulice i traže promjenu.

 

Izvor: theguardian

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog