Kultura

"Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран" у МСУРС

Отварање изложбе у четвртак 7. марта у 19.00

Након изложби Дејмијана Херста “Нова религија” и Грејсона Перија “Таштина малих разлика” British Council и Музеј савремене умјетности РС представљају нову сарадњу на пројекту "Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран", изложби у чијем су фокусу жене.

Изложба која ће у МСУРС бити представљена од 7. марта до 27. маја презентоваће 14 најзначајнијих британских умјетница, добитница Тарнерове награде, представница Велике Британије на Венецијанском бијеналу и чланица групе Young British Artists у необичном дијалогу са 12 умјетница из колекције МСУРС, различитих генерација, од савремених млађих умјетница, умјетница средњих генерација и оних које припадају умјетности из времена Југославије.


Пројекат “Перцепције” започео је у фебруару 2018. године у Лондону када је пет кустоса из институција широм Западног Балкана одабраних на основу квалитете концепта достављеног као одговора на отворени позив, у сарадњи са кустосима British Council одабрали дјела најзначајнијих британских умјетница данашњице из колекције British Council како би ти радови били представљени публици у дијалогу са колекцијама институција. 

Изложба у Бања Луци названа је по дјелу једине умјетнице у колекцији Музеја савремене умјетности РС Сандре Дукић која има изражен феминистички став и дјеловање. Назив је уједно и народна пословица, Цвијет је најљепши кад је неубран, са којом се умјетница визуелно духовито поиграва, желећи да скрене пажњу на радикалније преиспитивање позиције жена у друштву. Пословица садржи и одређене друштвене и културолошке карактеристике, које заједно са друштвено - историјским оквиром могу бити полазна тачка за истраживање родних односа овог поднебља.

Кустоскиња изложбе Лана Пилиповић изложбу је подијелила у 4 сегмента, и то: „Рефлексија”, „Изложеност”, „Родна тијела” и „Дух”. Ови сегменти осмишљени су тако да одражавају дијалог умјетница, сличности и разлике умјетничких концепата, разноврсност женског израза – од интимних, личних ставова до перцепције друштва у којем живе, као и њихов међусобни однос.


На изложби ће бити изложена дјела следећих умјетница: Абигeјл Лејн, Антеа Хамилтон, Камила Лоу, Силиа Хемптон, Клер Странд, Елизабет Прајс, Џилијан Веринг, Хелен Чедвик, Лаура Олдриџ, Лубаина Химид, Мадаме Јевонд, Рејчел Вajtтрид ,Сара Лукас, Трејси Емин, Маргарета Керн, Сандра Дукић, Нивес Кавурић Куртовић, Ирма Маркулин, Марија Драгојловић, Свјетлана Салић Митровић, Коса Бокшан, Весна Перуновић, Лала Рашчић, Борјана Мрђа, Биљана Гаврановић, Ката Мијатовић.

Изложба Перцепције до сада је приказана у Народном музеју Црне Горе на Цетиње (3. јул – 28. август 2018), Галерији Матице српске у Новом Саду (28. септембра – 6. јануара 2019) и Националној галерији Косова у Приштини (24. јануар – 24. фебруар 2019) а послије поставке у Бањалуци (7. март – 27. мај) њена задња станица у оквиру балканске турнеје је Музеј савремене уметности у Скопљу (12. јун - 12. септембар 2019).

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog