Društvo

Banjalučanin Elvir Hasedžić šef istraživačkog tima u "Jaguar & Land Roveru"

Uputio je poziv studentima (koji ovo čitaju) koji su na doktorskim studijima u sličnoj branši, da mu se jave ukoliko im je potrebna "godina dana iskustva" u njegovoj firmi. Može im, kaže, pomoći da dobiju to mjesto, steknu značajno iskustvo da bi nakon završetka studija lakše mogli dobiti posao u struci

Magistar elektroinžinjerstva Elvir Hasedžić, porijeklom iz Banje Luke, koji je prije sedam godina počeo graditi karijeru u prestižnom "Jaguar & Land Roveru" u Coventryj, danas je iskusni elektroinžinjer koji već ima osam priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Evropske komisije za patente.

Vrijednim radom, ovaj mladi istraživač je od početnika u struci dogurao do naučnika čiji je rad u autoindustriji Velike Britanije već uveliko prepoznat. Za svoje patente elektroinžinjer Elvir Hasedžić je do sada dobio niz priznanja među kojima osam prestižnih nagrada "Technical Excellence Awards".

-Magistrirao sam u struci opštih nauka prije 14 godina, i trenutno radim u "Jaguar & Land Roveru" kao "Team Leader & Lead Engineer" (vođa tima za istraživanja) u odjelu istraživanja elektronike, tehnike, usavršavanja, unaprjeđenja svega što se tiče unutrašnjosti luksuznih automobila što mogu koristiti vozači i putnici. Radim na projektima koji će tek za pet godina biti primijenjeni u automobilima, a o kojima naravno sada ne mogu pričati. Dosta me prijatelja pita čime se baviš, ali ja kratko odgovaram: "Ako si gledao film Jamesa Bonda i vidio specijalni tim koji mu pravi auto i oružje, eh u takvom sličnom timu ti radim i ja". Upravo je u Jaguaru na tržište izašla tehnika na kojoj sam radio "davne" 2011. godine - rekao je za BHDInfodesk Hasedžić.

Ističe da dosad ima osam priznatih (granted) patenata, a više od 15 predatih na razmatranje kod Evropske komisije za patente, te tim za izume u njegovoj kompaniji smatra da će od toga 80 posto najvjerovatnije biti priznato.

-Proces registracije i priznavanja patenta traje otprilike od dvije do četiri godine i košta između 30.000 i 40.000 funti. Naravno, počne se od ideje, ali ta ideja je možda već izumljena i zaštićena. Mora se prvo obaviti detaljna pretraga da se vidi da niko u svijetu još nije to izumio. Patent je nešto novo što niko nije izumio prije tebe, a koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta automobila, a i finansijsku dobit kompanije. Patent se mora napisati tako da onaj ko ga čita može isto to napraviti, s uputstvima izumitelja. Početnu ideju razmatraju prvo inžinjeri firme za patente, poslije njih eksperti za patente i ako oni odobre tek tada se šalje pisana dokumentacija na razmatranje Evropskoj komisiji za patente - naveo je.

Elvir Hasedžić

Dodaje kako mu je pravo zadovoljstvo raditi u kompaniji u kojoj je zaposlen, jer ona puno ulaže u pronalaske, te je firma koja daje šanse mladim izumiteljima i ulaže u njih.

-Svakako, tu je i lična satisfakcija da je menadžment Jaguara prepoznao i priznao moj talenat, nagradio moj rad i dodijelio mi značajnu poziciju u firmi. Ovim putem bih ohrabrio sve studente (koji ovo čitaju) koji su na doktorskim studijima u sličnoj branši, da mi se jave ukoliko im je potrebna "godina dana iskustva" u mojoj firmi. Mogu im pomoći da dobiju to mjesto, steknu značajno iskustvo da bi nakon završetka studija lakše mogli dobiti posao u struci - zaključio je.

Inače, Elvir Hasedžić je danas porodičan čovjek, iz Banje Luke je sa svojim roditeljima došao u Nottingham 1995. godine, s napunjenih 18 godina. Kad su njegovi engleski vršnjaci već završavali koledž, on je morao sve ispočetka. Kako je znao reći, vrlo je važno postaviti sebi cilj u životu, znati šta želiš i iskoristiti svaku pruženu priliku da to i ostvariš ne ostavljajući to za neko drugo vrijeme, jer svaka propuštena šansa je vrijeme koje je otišlo u nepovrat.

 

Izvor:  BHDInfodesk
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog