Društvo

Sijeda kosa Si Đi Pinga prekida tradiciju koja datira još od Mao Cedunga

Kineski najmoćniji čovjek, uprkos decenijskoj tradiciji, postaje sijed, piše Si-En-En.

Sijeda kosa kineskog predsjednika Si Đi Pinga, uočena na godišnjoj nacionalnoj zakonodavnoj sjednici, koja je počela 5. marta, privukla je pažnju i izazvale spekulacije među kineskim posmatračima o tome šta bi ta radikalna promjena mogla značiti.

U zvaničnim portretima i u javnosti, vodeći kineski lideri - koji su obično u dobi od 60 ili više godina - dugo su nosili besprijekornu crnu kosu.


Upotreba boje za kosu je običaj koji datira još iz doba Mao Cedunga, osnivača komunističke Kine. Međutim, trend je postao izraženiji od 1990-ih.

Lideri žele da budu viđeni kao "veći od života ... i da izgledaju da imaju besprijekoran izgled", rekao je Wili Lam, pomoćni profesor na kineskom univerzitetu u Hong Kongu i dugogodišnji analitičar kineske politike.

"Si Đi Ping želi raskrinkati ovu tradiciju kako bi sebe predstavio kao običnog građanina Kine, čovjeka od naroda."


Ovaj populistički imidž pažljivo je kultivisan od strane kineskog lidera otkako je došao na vlast krajem 2012. godine.

Njegove inicijative za ublažavanje siromaštva i masovna kampanja protiv korupcije, koja je do sada okupila više od milion komunističkih zvaničnika, učinili su ga popularnim.

"(Ne bojiti kosu) mogla bi biti strategija da se smanji kritika da on gradi kult ličnosti u mao stilu", rekao je Lam. "Ovo je neka vrsta maskirne strategije koja ga čini manje aristokratskim, u kineskom smislu."

"To je znak sve većeg samopouzdanja Si-ja", rekao je Pin Ho, osnivač i izvršni direktor "Mirror Media Group", izdavačke grupe sa sjedištem u Njujorku, koja se fokusirala na kinesku politiku.

"Ne postoji stvarna prijetnja njegovoj moći među političkom elitom", dodao je on. "Si pokušava da projektuje snagu i pokaže da može izgledati onako kako želi."

Lideri su tradicionalno obojili kosu u crno kao neku vrstu "usaglašenosti sa jedinstvenim uređenim stilom kao znak jedinstva i dogovora", primijetio je Huang Huang, istaknuta medijska ličnost koja je odrasla među komunističkim elitama u Pekingu šezdesetih i sedamdesetih godina.

Politički signali

Posmatrači već sada mogu računati na sve veći broj visokih zvaničnika koji pokazuju svoju prirodnu boju kose u javnosti. Sadašnja lista "sijedih" uključuje dvije najvidljivije kineske brojke na globalnoj sceni: potpredsjednik Liu He, koji je putovao između Pekinga i Vašingtona za kinesko-američke trgovinske razgovore, i Vang Ji, ministra vanjskih poslova Kine.

Međutim, praksa je bila istorijski ograničena na penzionisane službenike, kako da bi se naglasio njihov odlazak s vrha vlasti. Analitičari kažu da će novi izgled Sija samo inspirisati više podređenih da ga slijede.

Iako su prošli lideri obojili svoju kosu u crno da bi ilustrovali svoje zdravlje i snagu, čini se da 65-godišnja Si nema takvu potrebu, kao jedan od najmlađih kineskih šefova država u posljednjih nekoliko godina, navodi Si-En-En.

Kada su zvaničnici napustili svoja odijela iz Maovog u korist odijela u zapadnom stilu 1980-ih, to je bila nedvosmislena poruka o otvaranju zemlje spoljnom svijetu. Lideri bez vojnog porijekla vraćaju se u maslinasta odijela Maoa kada se sastaju s generalima i vojnicima kako bi ojačali svoju revolucionarnu vjeru.

Proteklih godina, lideri su prisustvovali međunarodnim skupovima koji nose "tangzhuang" - kinesku tradicionalnu jaknu s ravnim ovratnikom - kako bi naglasili kulturno naslijeđe i povjerenje. Crni vjetrobrani i dalje ostaju odjeća za zvaničnike koji posjećuju obične građane, pokazujući svoju sklonost masama.

 

Izvor: edition.cnn.com

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog