Zanimljivosti

Otkriće olupine broda u Nilu dokazuje da je Herodot bio u pravu prije 2,469 godina

Opis grčkog istoričara Herodota o brodu "baris" potvrdili arheolozi u potopljenom lučkom gradu Thonis-Heracleion

U petom vijeku prije nove ere grčki istoričar, pisac i "otac istorije" Herodot posjetio je Egipat i pisao je o neobičnim riječnim brodovima na Nilu. Dvadeset i tri poglavlja njegove Istorije, prve velike priče o istoriji, posvećene su zamršenom opisu izgradnje "barisa" (egipatske lađe).

Vijekovima su naučnici raspravljali o njegovom mišljenju jer nije bilo arheoloških dokaza da su takvi brodovi ikada postojali. Sada postoji. Nevjerovatno sačuvana olupina u vodama u potopljenom lučkom gradu Thonis-Heracleion otkrila je koliko je istoričar bio precizan.

"Sve dok nismo otkrili ovu olupinu, nismo shvatali da je Herodot bio u pravu", rekao je dr Damian Robinson, direktor centra za pomorsku arheologiju Univerziteta Oxford, koji objavljuje rezultate istraživanja. 

Godine 450. pne Herodot je bio svjedok izgradnje barisa. On je primijetio kako su građevinarci "rezali daske duge dva lakta [oko 100cm] i raspoređivali ih kao cigle". Dodao je: “Na jakim i dugim klinovima  ubacuju daske od dva lakta. Kada su izgradili svoj brod na ovaj način, oni pružaju grede preko… Oni zatvaraju šavove iznutra sa papirusom. Postoji jedno kormilo. Jarbol je od bagrema i jedra od papirusa ..."


Robinson je rekao da su prethodni naučnici „napravili neke greške“ u pokušaju da interpretiraju tekst bez arheoloških dokaza.

Međutim, iskopavanje onoga što se zove Brod 17 otkrilo je ogroman trup u obliku polumjeseca i prethodno nedokumentovani tip konstrukcije koja uključuje debele daske sastavljene sa šiljcima - kao što je Herodot primijetio, u opisu nešto manjeg broda.


Prvobitno dugačak do 28 metara, to je jedan od prvih drevnih egipatskih trgovačkih brodova ikada otkrivenih.

Robinson je dodao: „Herodot opisuje brodove kao duga unutrašnja rebra. Niko zapravo nije znao šta to znači ... Ta struktura nikada ranije nije viđena arheološki. Onda smo otkrili ovaj oblik konstrukcije na ovom konkretnom brodu i to je apsolutno ono što je Herodot govorio. "

Oko 70% trupa je dobro sačuvano u Nilskim nasipima. Daske od bagrema povezane su s dugim rebrima od čelika - nekih skoro 2 m dugim - i pričvršćene klinovima, stvarajući linije unutrašnjih rebara unutar trupa. Korišćena su aksijalna kormila sa dva kružna otvora za vesla za upravljanje i stepenica za jarbol prema centru broda.

Robinson je rekao: "Ovdje imamo potpuno jedinstven oblik gradnje, koji se nigdje drugdje ne vidi."

 

Izvor: theguardian.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog