Svijet

Prvi put od napada na Če Gevaru otvoreni zastori u Savjetu bezbjednosti UN-a

Zastori su zatvoreni od 1964. godine kada je bazuka ispaljena prema zgradi u kojoj je Če Gevara držao govor, piše Gardian.

Njemačka je doslovno donijela "dnevnu svjetlost" u Savjet bezbjednosti UN-a otvaranjem zavjesa u čuvenoj komori po prvi put od napada bazuke na Če Gevaru prije više od pola vijeka.

Njemačka misija UN-a proslavila je svoje jednomjesečno predsjedavanje simboličnim korakom pozivajući da se teške zavjese koje pokrivaju dvoetažne visoke prozore povuku u stranu kako bi pustili da sunčeva svjetlost Njujorškog proljećnog dana uđe u komoru Savjeta i obasja poznati sto u obliku potkovice.

Oni su na svom zvaničnom Twitter nalogu napisali: "Transparentnost i otvorenost prema širem članstvu i građanskom društvu su presudni ne samo simbolički, već i u praksi za kredibilitet i legitimitet."

Taj gest je takođe bacio svjetlo na zaboravljenu, ali dramatičnu epizodu u istoriji UN-a. Zavjese su bile zatvorene nakon incidenta 1964. godine kada je bazuka ispaljena preko Njujroškog Ist Rivera, usmjerena na zgradu UN-a, gdje je Če Gevara držao govor.

Granata je pala na oko 182 metra prije svoje mete, eksplodirala je u rijeci i izazvala visoke vodene talase te je zatresla  prozore sjedišta UN-a.

Prema navodima iz "New York Times-a", Če Gevara, tada kubanski ministar industrije, nije zastao u svom govoru o anti-amerikanizmu. Kasnije, šetajući kroz dnevni boravak u maslinasto zelenoj uniformi, uglačanim crnim čizmama i sa „slabim dimom njegove cigare“ izjavio je da je eksplozija „dala svemu više ukusa“.

Bazuka je pronađena u korovima na udaljenoj obali rijeke, s automatskim mehanizmom za okidanje pričvršćenim na tajmer.

Prema scprocedure.org, sajtu posvećenom radu Savjeta bezbjednosti, "kasnijom istragom utvrđeno je da je bazuka bila pravilno usmjerena, granata bi prodrla u zgradu UN-a."

Napad je došao u vrijeme ljutih protesta kubanskih prognanika izvan sjedišta UN-a.

Jedan od demonstranata, žena po imenu Moli Gonzales, uhapšena je zbog upada u zgradu s lovačkim nožem za koji je rekla da njime želi "odrezati" revolucionarnog vođu.

Nakon što su mu otkrili identitet mogućeg napadača, Gevara je rekao: "Bolje je biti ubijen od strane žene sa nožem, nego muškarca sa pištoljem."

Zavjese u Savjetu bezbjednosti trebalo je da zaštite diplomate od letećih dijelova stakla u slučaju novog napada. A njemačka odluka o njihovom otvaranju dijelom je nastala obnavljanjem komore 2013. godine, u kojoj je ugrađeno protupožarno staklo.

Otvorene zavjese nisu bile jedina inovacija koju je donijela njemačka delegacija. Ambasador Kristof Heusgen, stigao je da održi svoj prvi sastanak sa pješčanim satom, posebno dizajniranim da pomogne delegatima da ne pređu govornu granicu od 5 minuta i 30 sekundi.

Misija u Velikoj Britaniji pozdravila je ono što je nazvala primjerom "njemačke efikasnosti koja pomaže govornicima da dođu do zaključka ..."

Britanska delegacija je u petak pozvala na posebnu sjednicu Savjeta bezbjednosti o Libiji, ali - pomalo prelazeći trend transparentnosti - tražila je da se ona održi iza zatvorenih vrata. Do sada nije bilo riječi o zavjesama.

 

Izvor: theguardian

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog