Politika

Dodik: "Oni nameću istoriju u kojoj je srpski narod neprijatelj, a naši neprijatelji junaci kod Bošnjaka"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da BiH ruše Bošnjaci, te da se "kriza u formiranju vlasti može tumačiti kao produkt straha bošnjačke elite koja tamo želi podobne Srbe".

Dodik je poručio da je uporan i nezaustavljiv borac za interese srpskog naroda i da za njega ne postoji konsenzus na priči da se ugrozi srpski nacionalni interes.

"Moja politika je da, prije svega, pokušamo da održimo mir i stabilnost i to je primarno. Politički procesi moraju da budu u tom smjeru. Ja nisam ratni lider, da sam to htio mogao sam biti u ratu", rekao je Dodik za "Espreso.rs".

On je istakao da su odnosi na niovu BiH njegovim dolaskom na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine sada promijenjeni, a da je "ekipa oko njegove partije napravila najveću srpsku većinu na nivou BiH", te da je od pet delegata u Domu naroda Parlamenta BiH četvoro iz njegove partije, što se nikad nije desilo, jer je srpska delegacija uvijek bila sastavljena iz nekoliko političkih stranaka.

"To su te promjene koje oni ne mogu da svare i prave svakakve opstrukcije. Njima su najpodobniji oni koji su i do sada bili tamo i zato sad pokušavaju da ih tamo održe što je moguće više kako bi potrošili neki naš mandate", ocijenio je Dodik.

On je naveo da je u takvim okolnostima Srpskoj bila namijenjena devastacija, ali da je Srpska sve to prevazišla i danas je vodeći faktor u BiH.

"BiH se ne može nijedna odluka donijeti bez Milorada Dodika i njegove političke strukture. To je ono što ja zovem politička reprezentacija u Sarajevu", rekao je on.

Ne vole ga ambasador zapadnih zemalja

Dodik je kazao kako su u proteklom periodu "ambasadori zapadnih zemalja o svemu odlučivali, o tome kako je smjenjivao visoki predstavnik, ali i da se u takvim okolnostima preživjelo".

On je naveo da ambasadori ni sada ne vole što je dobio najviše glasova na izborima, ali da moraju da to istrpe i da priznaju.

"Ja sam inaugurisan na kraju za člana Predsjedništva BiH. Bilo je tu svakakvih namjera, da se onemogući inauguracija, da se svašta živo izmisli i da se nametne. Naravno, među Srbima nije teško naći neke koji će kreirati takvu priču o ovome ili onome. Ipak, sada moraju da priznaju realnost", istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da "Britanci, Amerikanci, pa i neki drugi sa Zapada rade na tome da dezintegrišu i destabilizuju BiH", te da samo "glupi političar na Balkanu može vjerovati u njihovu priču o dobronamjernosti, jer oni imaju svoje interese".

Nastavni program iz Kraljeva

On je dodao da to već živi i da će u školskoj godini koja dolazi imati zajednički nastavni program u školama, da će i visoko obrazovanje biti integrisano, te da će ono što djeca u Kraljevu uče iz istorije učiti i djeca u Banjaluci.

"Šta oni meni nameću istoriju u kojoj je srpski narod neprijatelj, a naši neprijatelji postali junaci kod Bošnjaka. Ne zanima me to, ja to neću da učim, neću da znam ni njihova imena. Imam ja svoje istorijske junake i hoću da moja unučad, kojih imam šestoro, uče ono što će odgovarati izgradnji njihovog srpskog nacionalnog identiteta", objasnio je Dodik.

Dodik nacrtao kartu države koju bi činile Srpska, Srbija i dio Crne Gore

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, u intervju za portal Espreso.rs, govorio je da li je i dalje za ujedinjenje Republike Srpske i Srbije i šta misli o Sarajevu.

Dodik je tom prilikom nacrtao mapu srpske države koja će, kako kaže, jednog dana postati realnost, a u nju ulazi Republika Srpska, Srbija, pa čak i dijelovi Crne Gore.

"To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Јa se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta koji treba povećati, ali znate nama često dođu i kažu "Znate ima složenih zemalja koje funkcionišu". Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Briselu. S druge strane, kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Briselu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili dio jednog integrisanog društva na ovom prostoru?", pita Dodik.

On kaže da se to neće desiti sada, ali je siguran da će to biti u ovom vijeku.

"Stvoriće se uslovi za srpsku nacionalnu integraciju i tu treba biti pametan. Naša politička želja je to", naglašava Dodik.

On ističe da su Srbi iz Republike Srpske zagledani u Srbiju i da je to sasavim normalno i očekivano.

"U šta bi gledali? Da neće u Sarajevo? Ili u Zagreb? Mi smo ovdje Srbi, mi smo pripadnici jednog velikog naroda koji je prošao golgotu stradanja u Velikom ratu, u Drugom svjetskom ratu, pa i u ovom posljednjem ratu na ovim prostorima. Ovaj narod je sve to preživio pa i nemilosrdne sankcije i šta ja i u koga da gledam? Meni Sarajevo ničim ne privlači. Kada bih mogao nikada tamo ne bih otišao, ali eto obavljam tu dužnost pa moram da odem. S druge strane, išao bih svaki dan u Beograd. Šta sad? Јa treba da glumim nešto? Јa nisam političar koji glumi", zaključio je Dodik.

 

Izvor: N1/RTRS

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog