Vijesti

Dodjeljene dozvole za 4G mrežu

Danas je u Sarajevu, na svečanoj ceremoniji, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dr Denis Zvizdić, uručio Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga posredstvom mobilnih pristupnih Sistema licenciranim operatorima u BiH, - BH Telecomu d.d. Sarajevo, Telekomu Srpske a.d. Banja Luka i JP Hrvatske telokomunikacije d.d. Mostar.

Dozvole su dodjeljene na period od 15 godina, a nosioci dozvola su obavezni da u roku od mjesec dana od dana izdavanja Dozvole započnu komercijalno pružanje usluge putem LTE mreže i da o tome obavijeste Agenciju.

Korist od uvođenja mobilne mreže 4. generacije (4G) je višestruka. Osim direktne koristi za državni budžet, biće omogućena znatna ulaganja u mrežnu infrastrukturu mobilnih operatera, te uvođenje novih usluga, a u najboljem interesu krajnjih korisnika. 

Dodjeljene frekvencije za 4G omogućiće pokrivanje ruralnih područja sa manjom gustoćom stanovnika, a operateri će moći efikasnije planirati razvoj mreža. Pored toga, 4G mreža će omogućiti korisnicima brzine pristupa internetu do 100 Mbit/s, čime će se smanjiti digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina, dok bi se povećana brzina širokopojasnog (eng. broadband) pristupa internetu pozitivno odrazila na ekonomiju u cjelini, a naročito u slabije razvijenim područjima.

Mobilne mreže 4. generacije predstavljaju prve telekomunikacijske sisteme koji u fokusu ne drže samo servise usmjerene na ljudsku komunikaciju (govorne komunikacije i pristup internetu) već osiguravaju preduslove za početak mašinski baziranih komunikacija, odnosno podršku za masovne i kritične senzorske mreže i komunikaciju mašina, usvojenog skraćenog naziva M2M.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog