Region

Документарни филм "Ратне приче са Кошара" (ВИДЕО)

Филм "Ратне приче са Кошара" прати све оно што се током 67 дана борби дешавало на караули Кошаре почев од првих напада ОВК и албанске војске подржане НАТО снагама, па све до повлачења Војске Југославије након Кумановског споразума.

Ауторка филма Слађана Зарић каже да је током снимања филма интервјуисано 70 људи који су учествовали у борбама вођеним код карауле Кошаре.

"Мислим да ми о Кошарама не знамо довољно и ја сам управо кренула од тога и одлучила да урадим хронологију. Кроз потресно свједочење тих људи, која су у сито вријеме и искрена и трагична, ја сам покушала да дочарам тај пакао који је био на Кошарама. Све ово што је радио РТС заједно са Министарством одбране има само један циљ, а то је да тим људима послије 20 година да кажемо хвала", објашњава Слађана Зарић.

У филму су први пут коришћени снимци са албанске стране односно, како је објасила ауторка филма, снимци које је РТС откупио од албанских новинара са КиМ.

"То је врло драгоцено, врло занимљиво, поготово ће бити врло интересантно јер ћемо у овом филму донијети одговор на питање ко је срушио караулу Кошаре у којој су се у том тренутку налазили припадници ОВК. То су тешки снимци и погинулих српских војника и ОВК, просто то је документарни филм који мора да буде базиран како на документарној тако и на играној структури", рекла је ауторка Слађана Зарић.

Филм је рађен у копродукцији са Министарством одбране и "Застава филмом" и према ријечима министра одбране Александра Вулина, никада нећемо моћи да се одужимо тим људима који су бранили Кошаре.

"Ја сам људски поносан што сам уз Александра Вучића учествовао у подизању споменика Тибору Церни и што сам на иницијативу председника Србије и врховног команданта учествовао у снимању филма. Не можемо се ми одужити тим људим, никада им се не можемо одужити, 20 година је прошло. И само треба да осјећамо стид што ово није урађено прије 20 година и што смо допустили да деценијама ћутимо о овако храбрим људима", рекао је Вулин.

Министар одбране је рекао да смо ми као земља поносни на сваког од тих младих људи, а да они који су нас бомбардовали не могу да нађу ниједно име и не могу да направе овакав филм.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog