Kultura

Kusturica snima film o Jasenovcu: Imamo prava da govorimo o svojoj istoriji

Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević je na jučerašnjoj konferenciji povodom filma o Jasenovcu istakao da stradanje srpskog naroda i genocid koji se nad njim sproveo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nije dovoljno obrađivan u našoj umjetnosti, a da nijedan film o tome nije snimljen.

Snimanje filma povjereno je reditelju Emiru Kusturici, koji je naglasio da Srbi imaju prava da govore o svojoj istoriji.

U kulturi sjećanja, kaže on, ovoj temi nije dato dovoljno prostora, zato je pozvao i druge umjetnike da usmjere svoju pažnju na bolne tačke naše prošlosti, da se ugledaju na umjetnike kinematografija u kojima je stradanje bilo značajan motiv.

Neki od istorijskih filmova koji su obrađivali potresne priče o ratovima postali su ključni u oblasti izučavanja filmskog stvaralaštva i teorije filma.

"Tema genocida u NDH je rizik za svakog autora, riječ je o velikoj neispričanoj temi, o bolnoj temi o velikoj zjapućoj rani na tijelu našeg naroda i našeg istorijskog pamćenja. Mi smo uspjeli da postignemo načelni dogovor da se Emir Kusturica pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima koje sam izabere da napiše scenario, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u godinama koje su ispred nas - 2020, 2021 - uz napore Ministarstva kulture i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma", izjavio je sprski ministar Vukosavljević.

Kako kaže Kusturica, naše pristajanje na zaborav dovelo je do toga da se sa mučnog stradanja u Jasenovcu skolni svjetlost reflektora.

"Prvi film o ovom logoru snima se u Hrvatskoj, na to takođe pristajemo zbog ideje da nemamo pravo na svoju istoriju", upozorio je reditelj i dodao: "Ideja koju imamo u vidu za film o Jasenovcu nije bazirana na krvavoj priči već na priči o ženi koja je spasavala djecu, srpsku ali i jevrejsku i romsku."

Reditelj ističe da bi trebalo mi da napravimo film o svom stradanju.

Kusturica je najavio da je u planu da sa Kijanom Rivsom snima film o genocidu u Sudanu i da je to razlog više da se pohvali projekat u kom učestvuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

"Mi imamo pravo da govorimo o svojoj istoriji", podvukao je Emir Kusturica i dodao: "Dobra namjera ministra da se priča o tom zloglasnom mitu prihvaćena je zato kao izuzetan izazov koji bi trebalo bar za milimetar da pomjeri ideju koju imamo o sebi, ideju o samoporicanju."

Kusturica je rekao i da će za snimanje filma zatražiti i pomoć od Milorada Dodika.

 

Izvor: b92

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog