BiH

Počeo Sarajevo biznis forum

U Sarajevu je danas ozvaničen početak trodnevne Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), koja je i ove godine okupila vodeće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

SBF je otvorio predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić. Bukvić je ovom prilikom kazao kako će preko 300 projekata biti predstavljeno tokom naredna dana, a ove godine cijeli dan je posvećen mladim ljudima, kako bi predstavili svoje start-up projekte.

"Ponosni smo što smo prikupili ovoliki broj projekata. Danas je deseti SBF najveći do sada. Imamo oko 2.000 učesnika iz 150 zemalja i jako smo ponosni da smo u regionu djelovali zajedno", kazao je Bukvić.

H.E. Fuat Oktay, Vice President Turskeje kazao kako je BiH potrebno jedinstvo i mnogo više investicija. SBF je prilika da se na jednom mjestu okupi regija i da u isto vrijeme strani ulagači stupe u kontakt sa bitnim ljudima iz regije.

Premijer Vlade Malezije Tun Dr. Mahatir Mohamad obaćajući se putem video linka je rekao da je za sveku zemlju za koja želi postići uspjeh važno zajedništvo, a što je pokazao SBF okupljajući region na jednom mjestu zadnjih godina.

Sudeći prema najavama organizatora naredna tri dana će biti jako uzbudljiva. U nastavku SBF-a planirano je da o ulozi lidera u saradnji i razvoju s ciljem ekonomskog napretka govore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, dr. Ahmet Davutoglu, bivši premijer Turske, dr. Mujahid Yusof Rawa, ministar razvoja poduzetništva Malezije, Lahcen Daoudi, ministar u Vladi Kraljevine Maroko, te Kemal Purišić, ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Na SBF-u će se razgovarati i o mogućnostima prevazilaženja izazova sa kojima se susreću privrednici Jugoistočne Evrope.

Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja o kojem će uvodnu poruku dati dr. Adnan Chilwan, direktor Dubai Islamic Bank Group (DIB). Potom će na panelu o ovoj temi govoriti, između ostalog, Oussama Kaissi, generalni direktor Islamske korporacije za osiguranje investicija i izvoza, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke (EIB), te Meliha Muherina, projektna menadžerica Centra za evropsku perspektivu Slovenije.

Tokom trodnevnog Foruma će biti organizovane prezentacije privrednika i sponzora Foruma, te će se održati poslovni (B2B) sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti. Posebna pažnja biće posvećena privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, te potencijalima bh. dijaspore i njihovog ulaganja. Zadnji dan Foruma biće upriličena i finalne prezentacije takmičenja mladih u biznisu SBF Start-up Challenge.

 

Izvor: akta.ba
Twitter
Anketa

Čega bi se najlakše odrekli usljed nedostatka novca?

Rezultati ankete
Blog