Svijet

Putin: Kim Džong Un je otvoren čovjek, interesantan i sadržajan sagovornik

Sjevernoj Koreji su potrebne garancije bezbjednosti i očuvanja suvereniteta kako bi se proces denuklearizacije i razoružavanja sproveo u potpunosti, izjavio je ruski predjsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon pregovora sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom.

Prema Putinovim riječima, svim zemljama zajedno predstoji razmišljanje o tome kakve bi bezbjednosne garancije trebalo ponuditi Sjevernoj Koreji. S tim u vezi, predložio je da se pokrenu pregovori u koje će biti uključeni predstavnici šest zemalja.

On je ponovio stav Moskve da se Rusija se zalaže za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da se protivi širenju oružja za masovno uništenje. „Moskva ima otvoren stav o rješavanju korejske krize, ne postoji nikakva zavjera“, naglasio je ruski predsednik.

Putin je dodao i da Rusija namjerava da sa SAD razgovara o zaključcima samita sa delegacijom iz Sjeverne Koreje, kao i da je Kimu lično obećao da će ga informisati o rezultatima tih razgovora.

Ruski lider je dodao da je tokom pregovora bilo riječi i o ekonomskim pitanjima, da su razgovarali o izgradnji željeznice, ali i novog gasovoda.

Osvrnuo se i na samog Kim Džong Una, rekavši da je on izuzetno otvoren čovjek, interesantan i sadržajan sagovornik. Rekao je i da je veoma temeljno sa njim razgovarao, i to o najrazličitijim problemima.

Kim Džong Un: Razvoj odnosa sa Rusijom važan za regionalnu bezbjednost

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un izjavio je da se odnosi sa Rusijom konstantno razvijaju, kao i da je to neophodno za osiguravanje bezbjednosti u regionu.

„Želimo da sjevernokorejske i ruske odnose uzdignemo na daleko viši nivo. Korejski narod se ponosi time što ima takvog komšiju kao što je Rusije“, istakao je Kim.

Sjevernokorejski predsjednik je rekao i da namjerava da nastavi da podržava tradicionalno prijateljstvo između Rusije i Sjeverne Koreje, kao i da doprinese daljem razvoju bilateralnih odnosa.

„Moram da ocijenim da je ovaj današnji susret rezultat prijateljskih osjećanja između naših zemalja, koja su prisutna tokom dugog perioda naše zajedničke istorije“, zaključio je on.

Mediji navode i da je nakon prijema ruski predsjednik Vladimir Putin otpratio Kim Džong Una do automobila, kao i da su u holu popričali nasamo nekoliko minuta, nakon čega su se toplo pozdravili i rukovali.

 

Izvor:sputniknews.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog