Zanimljivosti

Ниво мора и до два метра виши до 2100. године, Њујорк и Шангај у опасности

Због убрзаног топљења леда на Гренланду и Јужном полу ниво мора могао би да порасте много више него што се раније очекивало.

Досадашње увјерење да ће свјетска мора порасти највише за метар до 2100. године изгледа да није тачно. Ново истраживање дошло је до закључка да ће нови ниво заправо бити два пута виши од процијењеног, пише Би-Би-Си.

То ће довести до исељавања стотина милиона људи, наводе аутори студије

Пораст нивоа мора једна је од најдеструктивнијих посљедица глобалног загријавања, а 2013. године Међународни међувладин панел о климатским промјенама процијенио је да ће до краја овог века он износити између 52 и 98 центиметара.

Бројни стучњаци, међутим, вјерују да је та бројка прилично конзервативна.

На основу онога што је утврђено да се дешава на Гренланду, западним и источним плочама Антарктика, научници предвиђају да ће, уколико емисије гасова остану на тренутном нивоу, ниво мора највјероватније порасти између 62 и 238 центиметара до 2100.

Процјена је извршена на моделу свијета који се загријао за пет степени Целзијуса, што је један од најгорих могућих сценарија.

Поменути извјештај из 2013. године узимао је у обзир само „вјероватне" сценарије, што се односило на оне исходе са вјероватноћом од 17 до 83 одсто. Нова студија узела је у обзир шири дијапазон резултата, покривајући процјене са пет до 95 одсто вјероватноће.

За очекивани пораст просјечне темппературе од два степена Целзијуса, гренландски ледени покривач највише доприноси порасту нивоа мора. Међутим, када пораст температуре прегази два степена, у игру улазе много вече антарктичке ледене плоче.

Упркос мањој вјероватноћи да ће се остварити, овај сценарио уопште не треба сматрати немогућим, а његов исход би имао изузетне посљедице на планету.

Процјењује се да би такав пораст нивоа мора поплавио површину од 1,8 милиона километара квадратних.

То би били важна подручја за производњу хране, попут делте Нила, као и великих делова Бангладеша. Велики приморски градови, укључујући Лондон, Њујорк и Шангај, такође би били у опасности.

„Сиријска избјегличка криза резултирала је у милиона избјеглица које су дошле у Европу. Најмање 200 пута више људи би било измјештено са порастом нивоа мора од два метра“, истакао је Бамбер.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog