Region

HDZ i SDP osvojili 4 mandata; Iz štaba SDSS krive Hrvatsku izbornu komisiju

Na izborima za Evropsk parlament u Hrvatskoj po 4 mandata osvojile su HDZ i SDP, piše hrvatski portal Indeks.

HDZ je osvojio 22,72% ili 244.069 glasova, SDP 18,71% ili 200.973 glasova. Obje stranke osvojile su po 4 mandata. Treća snaga trenutno je u Hrvatskoj koalicija HRAST-a i Ruže Tomašić ili, kako se nazivaju, Hrvatski suverenisti s 8,52% ili 91.544 glasa. Oni su osvojili jedan mandat.

Na četvrtom je mjestu najveće iznenađenje izbora - Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89% ili 84.764 glasova te dobio 1 mandat.

Slijede Živi zid te Amsterdamska, s po 1 mandatom.

Jedan od najvećih gubitnika ovih izbora je MOST koji je tek sedma politička stranka u Hrvatskoj. Mostovci nisu osvojili nijedan mandat.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je još sinoć da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj glasao znatno veći broja birača u odnosu na izbore 2014. godine.

- Svakako imamo razloga da budemo zadovoljni - rekao je Pupovac, dodajući da ih je kampanja učinila vidljivim, te da imaju dobre osnove za novi početak stranke.

Govoreći o uspjehu desnih ekstremnih stranaka na izborima, Pupovac kaže da je to rezultat promjena u politici i u društvu u Hrvatskoj, gdje lijeva politika slabi, a desna jača, prenose hrvatski mediji

U štabu SDSS-a donesena je torta na kojoj je traktor sa zastavama Hrvatske, EU i Srbije, sa sloganima "Rođeni jednaki" i "Europa je Evropa".

SDSS je prvi put samostalno izašao na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj.

Kandidati SDSS-a su, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekivali podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

U Štabu SDSS-a mogle su se čuti optužbe na račun Hrvatske izborne komisije koja, kako kažu, nije odradila svoj posao.

Hrvatski birači birali su 12 poslanika u Evropskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Velike Britanije iz EU.

 

Izvor: index.hr/rtrs
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog