Svijet

Лавров Јапану: Курилска острва суверени дио руске територије

Токио је позвао Москву да се уздржи од војне активности у јужном дијелу Курилских острва, изјавио је јапански министар одбране Такеши Иваја послије руско-јапанског разговора у формату "два плус два". Руски министар одбране Сергеј Лавров одговорио је да руска војска спроводи редовне активности на јужним Курилским острвима, која су, како каже, суверени дио руске територије.

Такеши Иваја наводи да је забринут због руских војних активности у јужном делу Курилских острва.

"Што се тиче руских војних активности на сјеверу територије (термин који се користи у Јапану за јужни дио Курилска острва), извијестио сам о нашој забринутости у вези с тим и позвао на уздржаност", рекао је Иваја.

Сергеј Лавров је на то узвратио да му је познато да је министар спољних послова Јапана Таро Коно изразио забринутост због руских војних активности на јужним Курилским острвима.

"Као одговор на то, поновили смо наш став да су руске оружане снаге активне на својој сувереној територији и имају право да то чине на основу међународног права", поручио је Лавров.

Питање Курилских острва и даље је проблематична тема након што су она у Другом свјетском рату припала Совјетском Савезу, док Јапан полаже права на четири јужна острва.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog