VIDEO

Najnoviji snimak dronom pokazuje šta se događa s gradom opustošenim prije više od 30 godina (VIDEO)

Pripjat u Ukrajini grad je u kojem su živjeli radnici zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil i koji je nakon katastrofe 1986. godine u potpunosti napušten.

Grad duhova, kako se godinama naziva, mjesto je u koje se život neće vratiti, ali i omiljena meta fotografa i snimatelja koji sa svijetom žele podijeliti sablasne prizore propadanja.

Najnovije snimke Pripjata snimio je YouTuber Warren Urbexing koji je koristio dron. Prizori praznih zgrada i ulica najbolje pokazuju što se događa s gradom koji je opustošen prije više od 30 godina, a koji je nekoć bio dom 50.000 ljudi.

U gradu u kojem je nekoć živjelo 25 različitih nacionalnosti trenutno ne živi ni jedan stanovnik.

Iako je elektrana isprva trebala biti izgrađena 25 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, Ukrajinska akademija nauka insistirala je da se izgradi još dalje, odnosno 100 km od Kijeva. Pripjat je bio jedan od dvadesetak "nuklearnih gradova" sagrađenih za vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza. Osnovan je 1970. godine za radnike elektrane i njihove porodice.

26. aprila 1986., kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, došlo je do eksplozije koja je uništila jedan od četiri reaktora u "Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin", poznatoj i kao Černobilska nuklearna elektrana. Nuklearno gorivo je gorjelo deset dana izbacujući u atmosferu radioaktivne čestice koje su se raspršile na tri četvrtine površine Europe. Procjenjuje se da je požar oslobodio 400 puta više radijacije od atomske bombe bačene na Hirošimu. 

Život kakav su dotad poznavali stanovnici Pripjata prekinut je evakuacijom u poslijepodnevnim satima 27. aprila. U 14 časova počeli su ulaziti u autobuse pod policijskom pratnjom, a iako se isprva mislilo da je riječ samo o privremenoj evakuaciji, nikad se nisu vratili u svoje domove. Mogli su ponijeti samo kofer s dokumentima, knjigama i odjećom koja nije bila kontaminirana. 

Sovjetske vlasti odlučile su prećutati šta se dogodilo, a da je došlo do katastrofe, otkriveno je tek nakon što su švedski meteorolozi primijetili visok stupanj radioaktivnosti nad svojom zemljom. Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov odlučio je javno istupiti tek 14. maja.

Sa šireg područja oko elektrane (ekskluzijske zone) evakuirano je više od 300 ljudi ljudi, a ostaci reaktora danas su zatvoreni u golemu betonsko-čeličnu neprobojnu kupolu. 

Početkom 21. vijeka zgrade su opljačkane, a danas grad duhova obilaze samo turisti, za što je potrebna dozvola vlade. U ponudi je jednodnevni obilazak Černobila i Pripjata, u kojima se može i prespavati. Cijene tura su od 130 do 594 KM.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog