Vijesti

50 година од оснивања Епархије дизелдофрске и њемачке

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је, данас у Њемачкој, слави и обиљежавању 50 година од оснивања Епархије дизелдорфске и њемачке, те освећењу храма Преподобне мајке Параскеве у Карлсруеу, као и свечаности поводом 800 година постојања Српске православне цркве.

Честитајући славу и значајан јубилеј Његовом преосвештенсву епископу Дизелдорфа и све Њемачке Григорију, свештенству и парохијанима, предсједница Републике Српске истакла је значај очувања и развоја вјерског и културног идентитета српског народа.


Током обраћања, предсједница Цвијановић је нагласила важност постојања институционалне везе између наших људи у расијању и Српске, те изразила задовољство чињеницом да су наши људи у дијаспори спремни да се укључе у пројекте институција Републике Српске који подразумијевају успостављање заједништва и већу повезаност са матицом.

Овом приликом предсједница Републике Српске захвалила се цркви и српској заједници у Њемачкој на залагању у очувању српског идентитета и афирмацији Републике Српске, те истакла подршку епархијском Фонду за мисију, чији је циљ да кроз реализацију и организовање културних манифестација промовише вјерско и кутурно насљеђе Републике Српске, наведено је у саопштењу из кабинета предсједнице Републике Српске.

Свечаностима Епархије дизелдорфске и њемачке присуствовали су и министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић, представници дипломатскo-конзуларне мреже Србије и БиХ у Њемачкој, градоначелник града Карлсруеа, те представници других хришћанских цркава. 



Извор: ртрс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog