Vijesti

Рајчевић у Анкари на конференцији "Изградња ефективних, одговорних и инклузивних институција"

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић учествује у конференцији „Building effective accountable and inclusive institutions“ (Изградња ефективних, одговорних и инклузивних институција), која је почела данас и трајаће два дана у Анкари, у организацији Свјетске банке.

Конференција је окупила преко 450 владиних званичника, представника међународних развојних пројеката, научника, представника приватног сектора и цивилног друштва из Европе и Средње Азије.

„Циљ ове конференције је размјена искустава држава Европе и Централне Азије у процесу трансформације начина управљања, односно рад државних институција у динамичном технолошком окружењу. Проблеми са којима се суочавају сви државни органи у овом дијелу свијета су везани за споро прилагођавање потребама грађана и привреде у ери дигиталне економије. Данас и сутра ћемо имати прилику да чујемо неке од експерата који ће говорити о својим искуствима у раду са владама, министарствима и другим јавним органима у Европи и Централној Азији“, рекао је министар Срђан Рајчевић.

За Републику Српску је посебно занимљив послијеподневни панел „Очекивања од ГавТек-а (GovTech)“ на којем ће бити ријечи о коришћењу технологије од стране Владе како би се суочиле са изазовима у областима који утичу на популацију, као што су негативни демографски и миграциони трендови, здравствена заштита, енергетика, транспорт, управљање отпадом, итд. 

„У оквиру билатералних састанака настојаћу да представим компаративне предности Републике Српске у смислу улагања у области информационо-комуникационих технологија, те упознати саговорнике о нашим амбициозним плановима и активностима који су везани не само за дигитализацију управе него и развој нових технологија и којима се те предности могу ефикасно користити, као што су крипто технологије“, додао је министар Рајчевић.

Регионална конференција о управљању на простору Европе и Централне Азије организује Свјетска банка у сарадњи са кабинетом Предсједника Републике Турске, Европском Комисијом, Владом Велике Британије, Уједињеним Нацијама и СИГМА-ом. 


Фронтал
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog