Politika

Звиздић од 6. августа на челу и извршне и законодавне власти

Вишемјесечне опструкције бошњачких партија и у демократској пракси непознато условљавање спровођења изборних резултата, а тиме и формирања новог Савјета министара, стижу “на наплату”. БиХ је од јуче први пут и дефинитивно без представника и без гласова у Скупштини Савјета Европе.

У таквом стању функционише једино опасан преседан - “дупле функције” министара – посланика. Први међу "једнакима" Денис Звиздић већ од 6. августа, могао би да буде “на челу” и извршне и законодавне бх. власти!

Када се поткрај јануара Савјет министара у техничком мандату, науштрб нарастајуће мигрантске и свих других бх. криза, усвојеним уговором, фокусирао на - “горући проблем” - истраживање и коришћење свемира, укључујући и Марс, само највећи “оптимисти” могли су да помисле како ћемо, захваљујући бх. министрима и првом међу њима Денису Звиздићу, живјети у властитој “галаксији”! Истој, у којој Звиздић и пола његовог кабинета већ мјесецима спаја неспојиво – функције у извршној и законодавној власти, пресједајући из министарске у посланичку фотељу.

Тако је само прије који дан предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић у Мостару боравио на сајму трешње. Одмах потом у Сарајеву – замјеник предсједавајућег Представничког дома Денис Звиздић разговарао са делегацијом Скупштине Црне Горе. Да ли је са Иваном Брајовићем разговарао о роду трешања, или је са воћарима у Мостару дијелио спознаје о раду црногорског парламента, из његовог “двоструког” кабинета није саопштено. 

Врхунац апсурда могао би тек да услиједи - већ 6. августа, након обавезне уставне ротације на челу законодавне власти. Не буде ли до тада именован нови Савјет министара, Денис Звиздић ће бити “телепортован” и на функцију предсједавјаућег Представничког дома. Да ли “занесен” новим галактичким открићем, већ извјесни двоструки предсједавајући, каже да му Устав то не спречава.

Звиздићево образложење, тешко је разумјети. Јер Устав БиХ је јасан! Прецизно је разграничио задатке извршне, законодавне и судске власти – односно министара, посланика, судија!

- У уставу такође не пише да је цијанид отров који не треба узимати. Маса ствари се у Уставу нормално подразумијева,  потпуно би смијешно било за сваки Устав да се напише да шеф извршне власти не може бити и шеф законодавне власти. Па то да пише у Уставу сви би се смијали - рекао је Жарко Папић.

Разграничио је Устав БиХ поготово задатке предсједавајућег Савјета министара и предсједавајућих парламентарних Домава! Први законе и одлуке предлажу, други их усвајају, или у пракси – на трећем спрату Денис Звиздић предсједавајући Савјета министара, никако да осмисли примјера ради, буџет за текућу годину, а двадесетак степеника ниже, на другом спрату, ДЕНИС ЗВИЗДИЋ, актуелни замјеник предсједавајућег Представничког дома, никако да буџет усвоји! И вјероватно неће ни као предсједавајући законодавне власти.

Из Звиздићеве визуре, у Уставу БиХ не пише ни да предсједавајући Савјета министара не може бити истовремено и предсједник Уставног суда БиХ. Да ли то значи да ускоро можемо очекивати умјесто “два у један” - “три у један” - да свемогући предсједавајући засједне и у фотељу Златка Кнежевића. Како год, ако већ не испуњавамо рефорсмку задаћу, могао би Брисел бар да легализује дупле или тродупле функције – по узору на бх. “галаксију”.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog