Svijet

Globalno zagrijavanje pokazuje svoje lice: Na Aljasci izmjereno rekordnih 32 stepena

Temperatura na međunarodnom aerodromu u najvećem gradu na Aljasci, Enkoridžu, dostigla je na Dan nezavisnosti SAD, 4. jul, rekordnu temperaturu od 32,22 stepena.

Najviša temperatura u tom gradu prethodno je izmjerena 14. juna 1969. godine i iznosila je 29,44 stepena, rekao je Bob Klej iz Nacionalne meteorološke službe.

On je dodao da je prosječna temperatura za jul u Enkoridžu 23,89 stepeni.

Kako prenosi AP, na tri lokacije na Aljasci u četvrtak su zabilježene rekordno visoke temperature, što stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama.

U Kenaiju i King Salmonu temperature su takođe prešle 30. stepeni.

Klej objašnjava da je do rekordnih temperatura došlo zbog visokog vazdušnog pritiska iznad većeg dijela Aljaske.

Stručnjak za klimu u Centru Ferbanks pri Univerzitetu Aljaske Rik Toman kaže da će epizode ekstremnih vremenskih uslova biti sve češće zbog globalnog zagrijavanja.

"Temperature na površini mora oko Aljaske su iznad normale", rekao je Toman.

On dodaje da su u Aljaskom zalivu, Beringovom moru i Čukotskom moru južno od polarnog kruga vode izuzetno tople, kao i da je nivo mora rekordno nizak za ovo doba godine na sjevernoj i sjeverozapadnoj obali Aljaske.

Prema njegovim riječima, oluje bi mogle da pomiješaju toplu površinu mora sa hladnijim vodama u nižim dijelovima okeana, ali su oluje rijetke u ovo doba godine.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Treba li napraviti još migrantskih centara u BiH kako bi se pomoglo vlastima Unsko- sanskog kantona?

Rezultati ankete
Blog