Region

Ово је најпосјећенија манифестација у Србији након Егзита и Гуче (ВИДЕО)

Косидба на Рајцу је трећа по посјећености манифестација у Србији, одмах иза Егзита и Сабора у Гучи. Такмичење најбољих косаца у региону одржано је уз велики број посјетилаца, упркос киши и хладном времену, на планини близу Љига. Златну косу освојио је Вук Вучковић из Прељине.

Косидба на Рајцу и данас је подсјетила на доба када је моба сазивана да би се покосиле планинске ливаде. Сликовит приказ српске традиције на Рајац привлачи све генерације.

"Косидба ми се допада зато што показује да и даље чувамо традицију. Зато ми је драго да се ово и даље одржава, јако ме радује да видим оволики број људи", рекла је девојка, док је за једног пензионера сваке године све љепше.

Вјештину и снагу, овај пут по киши, испробало је двадесетак косаца, вишеструких побједника највећих косидби у региону.

"Киша, каже се, коси се за росе, киша добро дође, али само да не покиснемо, за косити је добра киша а за леђа није баш добра", каже Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Забиљежен је и рекорд. Радош Котлаја из Пљеваља једним замахом покосио је ширину шест метара.

"Битно је да имаш добар материјал, прибор за кошење. Треба снага, треба жилавост, упорност јака", каже Радош Котлаја из Пљевља.

Општина Љиг придаје посебан значај рајачкој косидби.

ВИДЕО ПРИЛОГ

Предсједник Туристичке организације Љиг Владан Ивановић каже да Косидба на Рајцу већ 50 година доводи посјетиоце на саму манифестацију.

Према његовим ријечима, захваљујући тој манифестацији током цијеле године се пуне капацитети не само општине Љиг, него и околних општина.

За три дана манифестације, Рајац је посјетило око 50.000 гостију.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog