Region

Pupovac: U Hrvatskoj ima mesta za ustaški pozdrav, ali za ćirilicu nema

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, ocijenio je da u Hrvatskoj ima mjesta za ustaški pozdrav, a za ćirilicu ne.

Pupovac je izjavio na Odobru za Ustav da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsjednike vlade, ali se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru.

- Postoji jedan dio građana Hrvatske kojem smeta pozdrav 'za dom spremni'. Za njega ima mjesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigdje zakonom nije kriminalizovano, i predsjednica (Kolinda Grabar Kitarović) i drugi tvrde da povređuje ljude koji su pretrpjeli ratna stradanja - rekao je Pupovac, prenijela je zagrebačka N1 TV.

Dodao je da dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse.

- Izglasavnje novih ministara nema veze s ovim. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanja ministara - rekao je nakon sjednice Odbora Pupovac.

Ustavni sud Hrvatske je ranije ovog mjeseca odlučio o široj upotrebi ćirilice u Vukovaru, gdje prema posljednjem poipsu stanovništva živi više od 30 odsto građana srpske nacionalnosti.

Toj odluci suda se međutim protive čelnici gradskih vlasti i stranke koje čine većinu u tom gradu i poručuju da je neće poštovati.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, je tim povodom juče razgovarao sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja ga je praktično podržala u tome. 

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Smatrate li da je bolje raditi u privatnom ili u javnom sektoru?

Rezultati ankete
Blog