Svijet

Apel holivudskom glumcu da podrži kampanju za spasavanje Bajkalskog jezera

Ruski ekolozi preplavili su glumčev Instagram sa porukama koje ga pozivaju da podrži kampanju "Spasimo naš Bajkal!"

Kao jedan od najpoznatijih holivudskih zaštitnika životne sredine, Leonardo Dikaprio često koristi Instagram kako bi potaknuo druge da brinu o planeti. Međutim, u posljednje vrijeme, u svojim komentarima, barem u dijelu komentara, dominira jedinstveno pitanje - sudbina jezera u Sibiru.

Ruski ekolozi su preplavili njegov račun porukama, od kojih su mnoge napisane ćiriličnim tekstom, pozivajući glumca koji je dobio Oskara da podrži njihovu kampanju za spasavanje Bajkalskog jezera.


Bajkal, Unescovo svjetsko nasljeđe, je najstarije i najdublje jezero na zemlji i po obimu najveće slatkovodno jezero na svijetu. Svi aktivisti, uključujući i svjetsku organizaciju za zaštitu prirode - WWF, kažu da je jezero, poznato i kao „biser Sibira“, u opasnosti od zagađenja i krivolova.

Posljednjih godina glumac je donirao milione dolara za ekološke ciljeve zahvaljujući svojoj dobrotvornoj organizaciji, "Leonardo Dikaprio Fondejšn", koju je osnovao 1998. godine. On je ranije rekao da su klimatske promjene najveći problem sa kojim se mladi danas suočavaju.

Dikaprio je ranije rekao da su njegova dva pokojna djeda bili Rusi, a sebe je nazvao polu-rusom.

 

Izvor: theguardian
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog