Vijesti

„Online“ peticija: Stop odlaganju nuklearnog otpada uz rijeku Unu na Trgovskoj gori

Burne reakcije u BiH izazvala je nedavno objavljena vijest da je Hrvatska donijela odluku da u opštini Dvor na Uni, u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori blizu granice s BiH, skladišti najopasniji radioaktivni otpad iz NE „Krško“.

BiH ne želi nuklearni otpad u Trgovskoj gori koji predstavlja opasnost i za ljude i za prirodu, a Hrvatska i Slovenija imaju obavezu zbrinuti svoj dio otpada iz Krškog do 2023. godine.

Međutim, ministar ekologije i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić izjavio je da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska gora bude lokacija za odlaganj eotpada, i da ukoliko se to desi, BiH će moći izraziti svoje sumnje.

Svaka nuklearna elektrana, svake 3 godine, koristi oko 100 tona ovakvog nuklearnog goriva, a DZRNS Hrvatske planira da pored Une odlaže 700 tona ovog opasnog otpada, iako u svojim bazenima NE "Krško" ima prostora za još oko 1600 istrošenih gorivnih elemenata.

Kako bi se spriječilo stvaranje najveće nuklearne deponije u Balkanu, pokrenuta je online peticija: STOP odlaganju nuklearnog otpada uz rijeku UNU na Trgovskoj gori! Probudi se!

Peticiju možete potpisati OVDJE

 


Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog