Svijet

U Kanadi pokrenut portal za istinu o ratovima u Jugoslaviji

U Kanadi je pokrenut portal canadianveritas.ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i poslije rata u bivšoj Jugoslaviji 60.000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

Kanađani, tvorci i saradnici „portala istine” ubijeđeni su da „izgradnjom” internet osmatračnice canadianveritas.ca „nijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni”, a portal je dostupan i na Tviteru.

Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kao zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanađani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.


Ovo terensko vozilo kanadskih „unproforaca” danas se čuva u muzeju

Počasni urednici portala su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi, profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski i posljednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset.

Takođe, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina „Espri d kor” Skot Tejlor.

U djelu posvećenom Srbiji i Kosovu između ostalih objavljena su svjedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak „Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije - prvi NATO humanitarni rat”.

Posebna pažnja posvećena je „trgovini ljudskim organima” na Kosovu i u Albaniji i data je „anatomija tog zločina”. „Osmatračnica istine” ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi „Pravu priču o Srebrenici”.

Neki kanadski „osmatrači” ove teme tvrde da „Srbija nije kriva za genocid” i da je to bila „užasna tragedija, ali ne i genocid” kako je utvrđeno presudama međunarodnog suda.

U „osmatranju” rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takođe objavljuje da su „Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda” i da „Hrvatska nije zaštitila srpske izbjeglice”, prenosi Beta.

 

Izvor: Politika.rs 
Twitter
Anketa

Gdje planirate doček Nove godine?

Rezultati ankete
Blog