Društvo

Da biste izvadili rodni list, morate u drugi bh. entitet

Vađenje rodnog lista ili nekog drugog izvoda iz matičnih knjiga trebao bi biti jednostavan i lak zadatak. Ipak za dio stanovništva BiH to može da predstavlja i te kako veliki problem, zbog kog moraju čak da putuju u drugi entitet BiH.

Za neke posao od pet minuta a za druge put i od stotinu kilometara. Vađenje rodnog lista i drugih sličnih dokumenata u BiH i dalje predstavlja problem jer matični uredi entiteta nisu uvezani. Tako ljudi koji su rođeni na području Federacije, a sada su građani Republike Srpske ne mogu dobiti svoj rodni list u gradu u kom trenutno žive.

– Najbolje što naši građani mogu u ovom trenutku uraditi, koji su rođeni na teritoriji Federacije jeste da iz Srpske odu u najbližu opštinu u Federaciji i na taj način prevazići taj problem – izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Ideja da se razmjenjuju podaci o matičnim knjigama entiteta je postojala ali prema riječima ministra uprave i lokalne samouprave, Srpska jednostavno u Federaciji nema pravog sagovornika na ovu temu.

– Mjesto gdje je smo prestali razgovarati jeste pitanje koje državljanstvo se vama upisuje. Ako ste vi iz RS i imate državljanstvo Srpske u redu je da to piše na svim dokumentima bez obzira ko vam ih izdaje. Dakle od tih nekih problema koji za nas zaista jesu rješivi i mogu se riješiti dogovorom tu smo nekako stali – dodala je Rešićeva.

I dok razgovori stoje, stanovnici kako RS tako i Federacije i dalje imaju isti problem. Dobojlije tako zbog određenih izvoda iz matičnih knjiga idu u Doboj Jug ili druge gradove Federacije.

Iz opštine Doboj Jug poručuju da skoro svakodnevno imaju upite stanovnika RS. Ovaj posao, je zbog postojanja federacijskog Centralnog matičnog registra, olakšan.

– Najveći broj upita za izdavanje dokumenta je iz Modriče, Doboja, Dervetne pa i iz Banjaluke. To nije u nekoj velikoj mjeri opteretilo sistem jer naši kapaciteti mogu zadovoljiti i potrebe građana koji dolaze iz Republike Srpske – otkrio je službenik za informisanje i nevladin sektor opštine Doboj Jug Alen Aličić.

Na sličan način do svog rodnog lista dolazi i dio stanovništava najvećeg grada Srpske. Banjalučani se pitaju kada će ovaj problem biti rješen jer za razliku od Dobojlija oni moraju putovati nešto dalje. Najčšeće su u pitanju Jajce ili Bihać.

– Trenutno živim iz Banjaluci, inače sam iz Modriče, a rođena sma u Zenici i za sve dokumente koji mi trebaju moram ići ili u Zenicu ili najbliže mjesto u Federaciji. U mom slučaju ja vadim dokumente u Odžaku, ali jako bih voljela da se ta procedura već jednom riješi – riječi su jedne Banjalučanke.

U Gradskoj upravi Banjaluke kažu da im se stanovnici Grada na Vrbasu obično jave kada su im potrebni određeni dokumenti za sklapanje braka ili konkurs za posao. Obično tu nastaju problemi jer se ti dokumenti ne mogu dobiti u Banjaluci.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović tvrdi da sve građane koji ne znaju svoje obaveze, upućuju na pravu adresu:

– Čin koji bi trebao da bude lijep može našim mladencima da se pretvori u pakao pošto neko od njih ima mjesto rođenja u Federaciji. Tamo je, između ostalog, u njihovoj matičnoj službi i upisana sama činjenica rođenja. Dakle da bi se licu zaključio brak mora pribaviti rodni list iz mjesta rođenja. Upućujemo ih u Federaciju a to izaziva dodatne troškove. Naime, FBiH takođe ima elektronski sistem i oni su uvezani između sebe ali ne i sa Srpskom. Nije moguće da mi pribavimo bilo kakav podatak iz matične knjige rođenih, državljana i tako dalje. Neophodno je da ode stranka lično ili putem punomoćnika.

I dok se čeka dogovor entiteta, građani ispaštaju. Pa tako, svakodnevno prolazeći pored zgrada u kojim bi odmah mogli dobiti svoje dokumente, i dalje moraju ići čak u drugi grad ili opštinu.

 

 

Izvor: srpskacafe.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog