Region

Prva pravosnažna presuda za pjesmu Čavoglave: "Za dom spremni" simbol mržnje!

Visoki prekršajni sud donio je presudu prema kojoj je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave” pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “za dom spremni” na njenom početku, javlja Jutarnji list.

Ali, ovom presudom nije kažnjen Marko Perković Tompson, originalni izvođač i autor „Bojne Čavoglave“, nego Mario Roso, lokalni pjevač iz Makarske.

U presudi stoji da je pozdrav “za dom” i “za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Presuda je donesena 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog uticaja uzvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Izvođenje ove pjesme pridonosi nelagodi i uznemirenosti

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela”, stoji dalje u presudi, “ne mijenja činjenicu da simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti”. U tekstu presude se dalje navodi kako "opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utiče na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”.

Za izvođenje ove pjesme tokom godišnjice Oluje javnost je saznala zahvaljujući lokalnom listu Makarska kronika koji je o događaju izvijestio u avgustu 2015. godine, a prozvani pjevač Mario Roso, koji inače pjeva po lokalnim feštama i ribarskim noćima, promptno je podigao tužbu protiv novinarke i lista. 

Prekršajni sud u Splitu osudio Rosu, a on se žalio Visokom prekršajnom sudu

Nakon objave u Makarskoj kronici prekršajni nalog protiv Rose nije pokrenula policija, nego Opštinsko državno odvjetništvo, a Prekršajni sud u Splitu - Stalna služba u Makarskoj Rosu je godinu dana poslije proglasila krivim i osudila na novčanu kaznu. Slučaj je dospio na Visoki prekršajni sud zahvaljujući tome što se Roso žalio na osuđujuću presudu.

Visoki prekršajni sud potvrdio kaznu od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova

Visoki prekršajni sud odbio je njegovu žalbu kao neosnovanu i potvrdio prvosepenu presudu. Prema njoj, Roso je kažnjen na novčanu kaznu od 765 kuna i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 200 kuna. Za ovaj se prekršaj mogla izreći i kazna od 30 dana zatvora, no sud se odlučio za blažu verziju,

Ovo je prvi put da je Visoki prekršajni sud dobio priliku izjasniti se se o pokliču na početku Thompsonova hita “Bojna Čavoglave” i donijeti pravomoćnu presudu.

Prekršajni sud u Šibeniku već je ranije ove godine oslobodio Marka Perkovića Thompsona u postupku koji je pokrenut zbog korištenja ustaškog pozdrava ‘za dom spremni’ na tri koncerta iz 2016. i 2017. godine. No tamošnja policija uložila je žalbu što do sada u ovakvim slučajevima nije bila praksa te je mišljenje opštinskih sudija postajalo konačno. 

Presuda još nije javno objavljena

Iako je pravosnažno presuda u slučaju Roso uručena strankama još u julu ove godine, Visoki upravni sud još je nije i javno objavio. Da je to učinio, PU splitsko-dalmatinska ne bi mogla tvrditi da ove godine neće podnositi kaznene prijave protiv Thompsona zbog uzvikivanja ustaškog pokliča na početku pjesme “Bojna Čavoglave” jer ne postoje pravomoćne presude iz kojih proizilazi da je to kažnjivo.

 

Izvor: index.hr

 

 

 

Blog