Vijesti

Prva Bh. parada ponosa će se održati

Organizacioni odbor prve Bh. parade ponosa kazali su da je parada ponosa najavljena nadležnim institucijama 1. aprila, i do danas se održavaju redovni sastanci organizatora s predstavnicima MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo, kao i drugim relevantnim institucijama.

"Tokom svih sastanaka i dogovora kao organizatori smo ispunili i ispunjavamo uslove predviđene Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo za održavanje mirnog skupa. U dosadašnjem periodu smo dobili nedvosmislene garancije kako Vlade, tako i policije Kantona Sarajevo da prvu Bh. paradu ponosa mogu adekvatno zaštititi. Pored toga i Vlada i policija Kantona su u cjelokupnoj dosadašnjoj komunikaciji sa organizacionim odborom parade kontinuirano isticali da nemaju nikakva saznanja na osnovu kojih bi se na bilo koji način dovelo u pitanje održavanje parade ponosa.", piše u saopštenju za javnost Organizacionog odbora Bh. parade ponosa.

Oni podsjećaju da je Bh. povorka parada je mirni protest građana, koje su institucije Kantona Sarajevo dužne obezbijediti prema već spomenutom Zakonu, što je potvrdio i Ustavni sud BiH odlukama u slučaju Queer Sarajevo Festivala 2008. te Festivala queer filma „Merlinka" 2014. godine, kada je utvrđeno kršenje slobode okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo. 

"Bilo kakva neosnovana zabrana Bh. parade ponosa predstavljala bi kršenje Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo i osnov za sudski postupak i ponovno sankcionisanje Vlade Kantona Sarajevo. Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su bezbroj puta dokazali da imaju profesionalni i materijalni kapacitet, te dovoljno znanja i iskustva da osiguraju daleko veće i sigurnosno kompleksnije događaje od Bh. parade ponosa - od utakmica i koncerata do velikih komercijalnih skupova poput Sarajevo film festivala. To su nam i sami potvrdili kroz niz sastanaka koje smo imali od 1. aprila. 

Podsjećamo političke stranke da su ljudska prava zagarantovana Ustavom i zakonima naše države, koji svim građanima garantuje pravo na slobodu mirnog okupljanja. Smatramo da je bilo kakvo političko prepucavanje, te licitiranje paradom ponosa u korist uskostranačkih prepirki, nedopustivo i neodgovorno. Ne dozvoljavamo da nas političke igre ometu u našem cilju da LGBTI osobama omogućimo da koriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja, te da potaknemo institucije na odgovornije djelovanje prema svim građanima.", piše u saopštenju.

Iz Organizacionog odbora su naglasili da ne postoji nijedan opravdan razlog da ova država i ovo društvo u bilo čemu zaostaju za regijom pa tako i po pitanju održavanja Parade ponosa. 

"U proteklih pet mjeseci, podrška naših sugrađana i sugrađanki, iz privatne i javne sfere, pokazala nam je da je ovo naša zajednička borba i da je bh. društvo itekako spremno prihvatiti i podržati LGBTI osobe.", kazali su iz odbora.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog